“Све што предузме Кристијан Шмит требало би сматрати нелегалним и неоснованим, па тако и његов најновији извештај о ситуацији у БиХ”, поручује Данијел Игрец, члан Председништва Српске странке Заветници, поводом најаве да ће Високи представник 11. маја представити редовни годишњи извештај о стању у БиХ пред Саветом безбедности УН.

Он подсећа да Кристијан Шмит нема легитимитет да наступа као Високи представник јер његово именовање није потврдио Савет безбедности. Аутор овог извештаја, наглашава Игрец, наметнут је БиХ и њеним конститутивним народима споља, “изабран” мимо утврђене процедуре и противно слову Дејтона. “Зато то није извештај Високог представника већ приватно писаније Кристијана Шмита које је далеко од озбиљног документа и које не може на објективан и непристрасан начин да упозна чланице УН са стварним стањем у БиХ”, поручује Игрец.

Он истиче да Шмитов извештај пре личи на пропагандни памфлет у којем се износи низ политички мотивисаних предрасуда и лажних оптужби на рачун Републике Српске и њеног руководства, које се окривљује за рушење дејтонског поретка и Устава БиХ. “У питању је део шире међународне кампање која има за циљ да Србе представи као агресоре на уставни систем БиХ, што нема везе са истином”, тврди он.

Игрец напомиње да је Шмитов извештај у потпуности на линији онога што је пре неколико дана у Берлину говорио немачки канцелар Шолц када је Србе у БиХ оптужио за сепаратизам, али и у складу са изјавама Габријела Ескобара да је политика Бањалуке највећи проблем у БиХ.

“Западним политичким центрима смета институционална борба Републике Српске која жели да сачува своје надлежности и спречи даљу ерозију Дејтона, а није им сметало када су косовски Албанци мимо Устава Србије и међународног права прогласили независност на КиМ. Они тај сепаратизам отворено подржавају и очекују од Београда да то исто учини, док Републици Српској ускраћују право на самоопредељење и на сопствене институције које су признате и Дејтонским споразумом”, мишљења је Игрец.

Он сматра да ће Запад покушати да искористи украјинску кризу како би појачао нападе на Републику Српску која је тренутно једина препрека намери политичког Сарајева да БиХ уведе санкције Руској Федерацији.

“Сасвим сигурно нам предстоји још бруталнија кампања против Републике Српске као и покушаји да се Београд примора да утиче на Бањалуку и убеди је да заустави процес враћања отетих надлежности”, уверен је Игрец.

Он истиче да Србија ту не сме да калкулише већ да стане иза Републике Српске и да се заузме за очување њеног уставног положаја.

“Србија је гарант Дејтонског споразума и у обавези је да брине о његовој доследној примени. Због тога ће Српска странка Заветници одмах након конституисања новог скупштинског сазива тражити да се сви будући извештаји Високих представника о стању у БиХ нађу и на редовном разматрању у Народној Скупштини јер наша држава на то има право према Анексу 10 Дејтонског споразума”, закључује Игрец.