Српска странка Заветници позива државно руководство да затражи нове локалне изборе на северу Косова и Метохије, који би били организовани по статусно неутралном моделу, уз подршку мисије УНМИК и без учешћа тзв. косовских институција у изборном процесу.

Сматрамо да је било какво учешће самопроглашених приштинских власти у изборима противно безбедносним интересима српског народа, посебно након бруталног пребијања Срба од стране Куртијевих параполицијских снага и његових насилних покушаја да заузимањем општинских институција доврши окупацију севера КиМ.

Србима је потребно омогућити да у општинама где су већина успоставе своје самосталне органе власти, који неће бити потчињени законима тзв. Републике Косово.

Подсећамо да Приштина нема право да организује било какве изборе на територији јужне српске покрајине, јер је то право, према Резолуцији 1244, гарантовано Србији, која га спроводи уз помоћ и асистенцију цивилне администрације УН на Косову, као и мисије ОЕБС.

Мора се одустати од досадашње праксе да се локални избори на северу КиМ одржавају према противуставном Бриселском споразуму и прописима самопроглашене републике Косово. Сада је прави тренутак да држава покрене обнову својих институција на Косову и Метохији, а први корак у том правцу биће одржавање нових локалних избора у четири општине на северу по Уставу и законима Србије.

У супротном, власт ће још једном показати да нема интерес да заштити српски народ на КиМ и да је њен једини интерес да до краја спроведе француско-немачки план и примора Србе да се интегришу у Куртијеву лажну државу.