У Дому културе у Прокупљу одржана је трибина посвећена противљењу француско-немачком ултиматуму о Косову и Метохији, на којој су наступили представници државотворне опозиције коју чине четири парламентарне странке у Скупштини Србије.

Прокупчанима су се обратили Бошко Обрадовић – народни посланик и председник Српског покрета Двери, Марко Ристић – народни посланик Српске странке Заветници, Милош Јовановић – народни посланик и председник Новог ДСС-а, Љубинко Ђурковић – народни посланик и потпредседник ПОКС-а, као и проф. др Часлав Копривица – члан Председништва Покрета за одбрану КиМ и политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Народни посланик Заветника, Марко Ристић, упознао је Прокупчане са последицама које ће задесити Србију уколико пристане на капитулацију и потпише антидржавни споразум у Бриселу.

„За Александра Вучића сада није спорно то што у предлогу ЕУ пише да ће стране развијати добросуседске односе на основу једнаких права. То је издаја. За њега није спорно што се наводи поштовање територијалног интегритета обе стране. Нити му је споран члан 4, у којем стоји да се Србија неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“, навео је Ристић.

Он је подсетио да је противљење уласку Косова у УН била црвена линија за председника Србије, али да га је објављени текст француско-немачког ултиматума демантовао у томе.

“Ако пристанемо на ултиматум, предаћемо Грачаницу, Дечане, Богородицу Љевишку, Пећку патријаршију, векове наше културе, странице наше историје. Престаћемо да будемо оно што смо некад били – народ који је изнад свега волео слободу и чувао достојанство”, рекао је он.

“Постаћемо робови на сопственој земљи. Без права да погледамо у очи и прецима и потомцима”, нагласио је Ристић који је из колевке Гвозденог пука поручио да јуначка Топлица никада неће пристати на ултиматум.