Данас је у Палати Србија одржана конститутивна седница Савета за старење и међугенерацијску сарадњу, којом је председавала министар за бригу о породици и демографију и председник Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски.

Одлука о формирању Савета донета је на седници Владе Србије од 13. јуна 2024. године и он ће спроводити мере у оквиру процеса старења, промоције међугенерацијске сарадње и вођења здравог и активног старења током целог животног циклуса“, нагласила је Ђурђевић Стаменковски након што је отворила седницу.

Ђурђевић Стаменковски је подсетила да је образовање Савета за старење и међугенерацијску сарадњу предвиђен „Стратегијом активног и здравог старења„, која је усвојена прошле године у циљу подстицања сарадње државних органа, стручних и струковних организација и удружења на пољу побољшања квалитета живота.

Истакавши неопходност интензивног заједничког деловања, Ђурђевић Стаменковски је рекла да најстарије становништво живи у Источној и Јужној Србији, у којој је просечна старост значајно већа од просека на нивоу државе, те да се једна од наредних седница Савета одржи управо у неком од градова, који бележе највећи удео старог становништва.

Предложивши да наредна седница Савета буде 1. октобра, када се обележава Међународни дан старијих особа, она је нагласила, да Министарство за бригу о породици и демографију посебан значај придаје и старијим особама као веома важном делу нашег друштва.

У складу са улогом коју имамо и коју нам је доделила Влада Србије, пружамо сву неопходну стручну и административно-техничку помоћ у реализацији циљева из наше Стратегије о активном и здравом старењу – да се старије особе осећају сигурно и корисно у нашем друштву, да не буду гурнуте на маргину, већ да их активно укључујемо у све облике друштвеног ангажовања, који уважавају њихове потребе и у складу су са њиховим могућностима“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.