Председница Српске странке Заветници и народни посланик, Милица Ђурђевић Стаменковски, упитала је представнике тзв. велике петорке да ли су упознати са чињеницом да је сваки споразум, који је издејствован претњама и уценама, неважећи и ништаван.

Она је у отвореном писму позвала изасланике САД, Француске, Немачке, Италије и специјалног представника ЕУ, да објасне грађанима Србије због чега у случају Косова и Метохије не важе принципи заштите територијалног интегритета и неповредивости граница, на које се, иначе, владе њихових земаља толико упорно позивају у случају украјинског конфликта.

“Чиме је Србија заслужила да према њој примењујете политику бруталних притисака и двоструких стандарда, тражећи да се сагласимо са противправном сецесијом своје територије? Такав услов никада пре није био испостављен ниједној чланици или кандидату за чланство у ЕУ”, рекла је Ђурђевић.

Она је подсетила западне изасланике да својом политиком ултиматума најдиректније крше забрану мешања у унутрашња питања суверених држава као и низ резолуција Генералне скупштине.

“Ваше поступање је у супротности са Повељом УН и Резолуцијом 1244, која мандат за вођење преговора и одређивање преговарачког оквира додељује искључиво Савету безбедности, а не појединачним државама”, нагласила је Ђурђевић.

“Тражите од Србије да суспендује своју државност и институције, да се одрекне свог суверенитета за рачун туђег. Наведите нам једну земљу која би на тако нешто пристала”, истакла је у отвореном писму Милица Ђурђевић Стаменковски.