Национално одговорна политика

Претходних деценија потрошено је драгоцено време у трагању за одговором на питање – Који је то највећи проблем Србије?! Састављане су исцрпне анализе у којима су брањене тезе да је кључни изазов тешка економска ситуација и да су најозбиљнији проблеми земље заправо економске природе. Значајни кругови тврде да највећа пошаст Србије лежи у корумпираним и неспособним политичким елитама, које несавесно и неодговорно управљају државом. Нису ретки они који истичу да се читава проблематика државе и друштва може посматрати као последица негативног утицаја спољног фактора, који вековима у овом делу Европе намеће своје интересе, покушава да успостави контролу над кључним стратешким ресурсима и овлада балканским геополитичким простором. Заговорници ове тезе наглашавају да је сама позиција Србије, као куће на сред пута, заправо највеће бреме и да је управо она један од основних разлога нашег страдања у великим сукобима током минулих векова.

Нема сумње да је свака од ових тврдњи истинита и искуствено потврђена, али Српска странка Заветници се залаже за другачији поглед на прилике у држави и народу – Ми сматрамо да је време да се одреде узроци проблема, а не нагомилане последице.

За опоравак једног државног и друштвеног организма није довољно залечити кијавицу, која ће се враћати после сваког назеба – неопходно је ојачати његов имунитет.

Српска странка Заветници има интелектуалну и моралну снагу, политичку вољу и одлучност да се суочи са узроцима из којих проистичу сви други изазови и недаће за државу и њене грађане.

Основни проблем Србије је изостанак српске парадигме. Шта је данас заправо српска парадигма? Српска странка Заветници сматра да је то темељ државе и друштва који надилази све идеологије, партијске поделе и различите погледе на политичка питања.

 

 

У техничком смислу, парадигма је национална стратегија у којој ми, као народ, као грађани Републике Србије, одређујемо наше државне и националне приоритете, постављамо дугорочне и краткорочне циљеве, дајемо одговор на питање шта је наш задатак и план за наредних пет, десет, двадесет, педесет, па и сто година. Српска странка Заветници наглашава да све озбиљне земље воде политику постављања дугорочних планова и ниједна од њих не допушта себи да стратешке циљеве мења од данас до сутра.

У Србији деценијама не постоји континуитет основних начела државне и националне политике. Смене политичких режима у револуционарном духу остављају трауматичне последице на све прилике у земљи и друштву. Политички обрачуни стварају атмосферу дубоких подела и нетрпељивости и потпуно паралишу државу. Уместо дискусије о нагомиланим проблемима и предузимања хитних мера за њихово решавање, политичка сцена постала је искључиво поприште међусобних сукоба политичких представника, нездравог ривалитета и неодговорности према грађанима.

 

 

Српска странка Заветници заговара страначку конкуренцију, надметање политичких организација, програма и идеја у духу демократије и политичке културе, али се бескомпромисно бори против система у коме се интерес партије ставља изнад интереса државе и народа.

Српска странка Заветници уложиће све напоре да грађани Србије поврате пољуљано поверење у државне институције. Противимо се политиканству и политичарењу. Ми желимо политички простор у коме се воде јавне дискусије и арументована политичка

расправа, али се залажемо за стварање националног консензуса, одређивање суштинских принципа, односно парадигме, око које мора да постоји јединство и заједнички став. Пре свега, ту истичемо државна и национална питања која се огледају у очувању нашег суверенитета, уставног поретка и територијалне целовитости. Када напокон дефинишемо националну стратегију, на основу нашег историјског искуства, вредности, идентитета, рационалних очекивања и модерних изазова, поставићемо здраве темеље који су полазна основа за сваку другу обнову у држави и друштву.

Последња етапа двадесетог века била је разарајућа за нашу земљу и народ – рат, санкције, политичка и економска изолација, пропагандни рат против Срба, колоне расељених и прогнаних, велика страдања, бомбардовање, уништавање инфраструктуре, рушење војних, здравствених и просветних објеката. Након обојене револуције, петог октобра 2000. године у Србији је успостављена политичка гарнитура лојална интересима спољног фактора, која је беспоговорно испуњавала ултиматуме и налоге из иностранства ипредавала у бесцење најважније природне и привредне ресурсе.

 

 

Политичка независност Србије сведена је на облике колонијалног протектората. Установљена је крилатица „Европска унија нема алтернативу“ којом су владајуће структуре правдале сваки уступак пред страним захтевима, а на штету српског народа и свих грађана Србије.

Наметнута је логика да је све домаће превазиђено и ретроградно, а све туђе пожељно и прихватљиво. Започет је брутални обрачун са вредносним системом друштва, омаловажени су национални понос и достојанство, деградирани традиција, просвета и култура. Тендециозно су читавом народу стварани комплекси ниже вредности и погрешна слика да је Србија на мапи света небитна, мала и неважна и да као таква она не може самостално да одлучује о својој унутрашњој и спољној политици.

Пред нашим очима мењана је историја и то она новијег датума чији смо и сами савременици – НАТО агресија називана је кампањом, сецесија Косова и Метохије проглашавана је правом Албанаца на самоопредељење, Срби су означени као кривци за рат на овим просторима током деведесетих година, а жртве нашег народа као колатерална штета за коју смо сами одговорни. Извршена је свеобухватна унутарнационална диверзија. Народ који не познаје историјске лекције осуђен је да их понавља.

Српска странка Заветници наглашава да је од пресудног значаја да сагледамо шта нам се то догодило последњих двадесет година. Недопустиво је да у Србији усвајамо туђа историјска тумачења која нису утемељена у истини. Национално одговорна политика захтева од нас да се супротставимо насилној ревизији историје и бруталном прекрајању чињеница.

Српска странка Заветници истиче да Србија мора остварити синтезу историјског искуства и савремених изазова.

Ми заговарамо став да држава може сачувати своју традицију, а уједно бити модерна, јака и развијена земља која прати светска научна и технолошка достигнућа. Подсећамо, поред осталих, и на пример Народне Републике Кине која је очувала свој вредносни систем, а постала најразвијенија држава света.

Заветници сву пажњу посвећују очувању идентетита српског народа уз пуно уважавање свих културолошких, етничких и религијских разлика грађана Србије.

 

 

Сматрамо да је недопустиво да нашу државотворну мисао мењамо за идеју глобализма и евроатлантизма. Ми никада нећемо уређивати Србију преписивањем туђих мера и искустава уколико се она не поклапају са интересима наше државе и стањем у српској привреди и друштву.

Српска странка Заветници сматра да Србија треба да обликује своју политику, законе, решења и ставове о важним питањима по мери грађана Србије и у складу са приликама у земљи, а не пуким преписивањем регулативе других држава.

Српска странка Заветници упозорава да Србија више нема снаге да издржи ниједан погрешан политички корак, а камоли некакав нови експеримент у којем би народу поново била додељена улога заморчића.

Национално одговорна политика мора бити обликована залагањем за очување слободе и независности Србије, принципима једнакости и правде, поштовањем уставног поретка, доследном применом закона, бригом за сваког грађанина и неговањем идентитетског и културолошког лика српског друштва.

 

 

У средишту национално одговорне политике налази се идеја суверенизма. Српска странка Заветници се залаже за повратак концепту политички независне државе, као јединог гаранта, како спољнополитичке самосталности, тако и унутрашње стабилности, економског развоја и свеобухватног просперитета. Суверенизам је одговор на покушаје наднационалних и надржавних политичких центара који настоје да ограниче независност држава и њихова руководства сведу на пуку администрацију.

Српска странка Заветници оштро иступа против све учесталије праксе да се најважнијим процесима за државу и народ диригује ван граница Републике Србије. Ми имамо политичке храбрости да суверенитет вратимо грађанима, који демократским изражавањем своје политичке воље слободно и самостално одлучују о виталним државним интересима.

Република Србија не сме и не може бити пасиван посматрач прилика које директно утичу на стање у земљи и друшту. Ми заговарамо предузимљиву спољну и унутрашњу политичку активност, у којој наша земља неће бити објекат, већ снажан геополитички субјекат у Европи.

Наши принципи су доследност и верност отаџбини и народу, а наш политички пут је суверена, слободна и јака Србија.

ПОПУНИТЕ ПРИСТУПНИЦУ И ПОСТАНИТЕ ЧЛАН ЗАВЕТНИКА ВЕЋ ДАНАС

АДРЕСА

Теразије 38, трећи спрат

11 000 Београд

ТЕЛЕФОН

+381 61 145 8573

Е-ПОШТА

infosluzba@zavetnici.rs