Српска странка Заветници и Српски покрет Двери одржали су у Медија центру у Београду заједничку конференцију за штампу на којој су јавности представили платформу деловања против увођења санкција Руској Федерацији.

Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је тим поводом да је одржавање поменуте конференције само први корак у правцу окупљања свих државотворних снага које се противе томе да Србија наруши своје стратешке односе са Руском Федерацијом и отворено стане на страну САД и НАТО-а.

“Наша сарадња представља формирање заједничке платформе и она не подразумева коалицију или удруживање мандата, већ искључиво удруживање политичких снага окупљених око истих вредности, а то су очување суверенитета, државотворног приступа, српског становишта и наравно спољнополитичке независности као и војне неутралности”, рекла је Ђурђевић.

Она је упозорила да се као држава и као нација, суочавамо са великим и озбиљним изазовима.

“На унутрашњем плану сведочимо дугорочној кризи угрожавања политичких вредности, гажењу принципа, релативизацији изборних обећања, упливу страног фактора при одређивању и дефинисању нове парламентарне већине. А на спољном плану изложени смо притисцима Европске уније, у првом реду Немачке, која је услову да признамо сепарацију Космета, додала и услове – да уведемо санкције Русији и ускладимо спољну политику са политиком Европске уније односно спољном политиком Немачке”, поручила је Ђурђевић.

Она је подсетила да нас је након избора председник Републике обавестио да ми нисмо политички неутрални, већ да смо врло јасно одређени и да је наш пут – европски.

“Наше питање је – зашто то није нагласио током изборне кампање, управо тако како је то казао после избора. Зашто није током кампање казао и објаснио коначно шта то тачно значи, које су последице и која је цена наставка процеса придруживања Европској унији. Него се хвалио по телевизијама да је Србија једина која није увела санкције Русији. А сада сведочимо, да нас функционери власти и њима наклоњени аналитичари, путем телевизијских емисија, полако припремају и на тај чин. Помињу се тешке мере, велики обрти и сличне синтагме, каже се да увођење санкција не би било ништа страшно, све оно о чему током кампање није било речи“, казала је Ђурђевић.

Она је нагласила да се паралелно са тим све чешће говори о важности помирења два завађена блока. “Оправдано сумњамо, да је у току реализација стварања нове парламентарне већине од владајуће СНС и странака прозападне опозиције, окупљене око увођења санкција Русији и потпуног заузимања стране у глобалној кризи која је у току. А све под диригентском палицом Брисела и Берлина, поручила је председница Заветника и оценила да је састанак председника Србије Александра Вучића и председника Странке слободе и правде Драгана Ђиласа служио управо за стварање програмске парламентарне већине која би омогућила политичку атмосферу за увођење санкција Русији.

Она је нагласила да би тако нешто било апсолутна и недвосмислена превара бирача и целокупног народа. “А увођење санкција Русији представљало би флагрантан покушај историјског дисконтинуитета односно прекида са историјом“, истакла је Ђурђевић.

“Тим поводом иницираћемо низ различитих активности и у парламенту и у јавном и политичком животу. Српска странка Заветници, придружује се позиву наших колега из Српског покрета Двери на окупљање државотворних снага, заједничких вредности и приципа. Ми као озбиљни и одговорни људи нисмо ових дана, као што су многи, сели за сто да разговарамо о јавним предузећима у Београду и како ће се делити ресори. Обећали смо грађанима да ћемо Србију вратити као тему у политички простор и да ћемо српске државне, националне и економске интересе бранити доследно, спремни да страначке интересе оставимо по страни и да их подредимо општим националним и државним интересима. Управо из тих разлога Српска странка Заветници данас обелодањује стварање блока за одбрану националних интереса“, рекла је Ђурђевић.

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, поручио је да је очигледно да актуелна власт мења спољнополитички курс Србије, у правцу стајања на страну НАТО-а. “Видимо да су пре неколико месеци уведене санкције Белорусији и три пута гласано против Русије у УН. Сматрамо вероватним да је следећи корак увођење санкција Руској федерацији“, рекао је Обрадовић и додао да је апсолутна већина грађана Србије против тога.

“Актуелна влада Србије у техничком мандату нема права да доноси овако далекосежне одлуке. Овакве одлуке нису усмерене само против руског народа, већ и против националних интереса Србије јер је управо Руска Федерација гарант очувања тих интереса. Позивамо на једниство свих патриотских снага и формирање заједничког блока. Србији је потребна патриотска влада“, нагласио је он.

Подршку окупљању државотворних снага пружили су и проф. др Душан Пророковић као и др Борислав Антонијевић који су се такође обратили на конференцији.