Народним посланицима Српске странке Заветници због посете Јасеновцу забранили улазак у Хрватску!

Посланичка група Српске странке Заветници рано јутрос посетила је комплекс логора Јасеновац где је присуствовала литургији у тамошњем манастиру, након чега се упутила у Доњу Градину која је део јасеновачког логора и која се налази у БиХ.

Одмах при повратку у Републику Хрватску тамошња гранична полиција зауставила је три аутомобила у којима су се налазили посланици Заветника и они су задржани на граничном прелазу где се налазе већ више од два сата.

Њима је саопштено да им је улазак на територију Хрватске забрањен још 3. јуна што је парадоксално јер је посланичка група Заветника јутрос без икаквих сметњи прешла државну границу на Батровцима и ушла у Хрватску.

Напомињемо да је делегација наше странке мирно, достојанствено и цивилизовано посетила стратиште српског народа на подручју Јасеновца где је положила венце на спомен обележја и том приликом обишла и тамошњи музеј жртава. Али очигледно да је некоме засметала посета наше делегације логору Јасеновац и уопште помињање жртава геноцида који је над српским народом извршила тзв. Независна Држава Хрватска.

Хрватска полиција делегацију народних посланика Српске странке Заветници и даље задржава на граници и не допушта им да наставе свој пут. Њима је већ изречена забрана уласка у Републику Хрватску, а још се не зна да ли ће им бити изречене и додатне мере задржавања.

Такође истичемо да су делегацију наших посланика сво време њиховог пута према Јасеновцу пратила одређена возила и да је присуство тих возила уочено и током боравка на самом простору манастира у Јасеновцу али и током њиховог каснијег пута према Доњој Градини.

У питању је брутална политичка репресија над народним посланицима Српске странке Заветници којима се на овај начин крше елементарна права и спречава слобода кретања искључиво због њихових политичких ставова. Очигледно је да некима у Загребу јако смета то што се Заветници боре за интересе своје земље и права српског народа па на овај начин покушавају да нас застраше и ућуткају.

Истичемо да су се наши посланици након посете Доњој Градини вратили у Хрватску како би се састали са владиком пакрачко-славонским Јованом, али они су били принуђени да откажу ту посету и да се, уколико буду ослобођени, алтернативним путевима врате за Србију.

Председница Заветника, Милица Ђурђевић Стаменковски, изјавила је да је апсурдно да је у једној чланици Европске уније ограничена слобода кретања грађанима, политичким функционерима, а на концу и народним посланицима у будућем сазиву парламента Србије.

“Делегација Заветника чим вечерас стигне у Београд или сутра ујутру обратиће се званичним институцијама Србије и инсистирати да оне реагују и затраже од хрватских надлежнх институција одговор зашто су враћени са границе”, поручила је она у изјави за медије.