Милица Ђурђевић Стаменковски, члан Председништва Српске странке Заветници и Владан Глишић, самостални народни посланик, предали су данас председнику Републике Србије Александру Вучићу критику предлога Закона о истополним заједницама.

Они су затражили да се измене спорне одредбе закона у којима се истополно партнерство дефинише као породична заједница као и сви они чланови који изједначавају брак као заједницу мушкарца и жене са истополним партнерством.

Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је да је кључни захтев да се законом дефинише забрана усвајања деце у таквим заједницама по угледу на многе друге европске државе како би се спречило угрожавање дечијих права.

Ми данас говоримо у име већинске, породичне Србије која поштује наше опробане вредности на којима смо као народ опстајали кроз векове и борићемо се да овакав закон не буде усвојен у Народној Скупштини.“, истакла је Ђурђевићева.

Као народни посланик ћу се заложити да овакав Закон не буде усвојен у Народној Скупштини. Са пријатељима из Српске странке Заветници борићемо се за оно што јавност очекује од нас да се заложимо за очување породичних и идентитетских вредности“, рекао је Глишић.

Он је напоменуо да Председник Србије има уставна овлашћења да заустави усвајање овог Закона, ако он прође скупштинску процедуру.

 

Критике предлога Закона о истополним заједницама доступне су на следећем линку:

Примедбе на предложени нацрт Закона о истополним заједницама