Српска странка Заветници упозорава да после јучерашњег насиља над Србима у Звечану и Лепосавићу више нема никакве сумње да је циљ Аљбина Куртија да осим физичке окупације севера покрајине трајно етнички очисти овај простор од српског живља, и да му у томе помаже војна мисија НАТО-а на КиМ.

Срби на Косову и Метохији суочавају се са најдиректнијом претњом по свој опстанак и са пуним правом очекују одлучну и моменталну реакцију своје државе. Србија више не може да чека. Све црвене линије су прегажене. Ово стање, од Косовске Митровице до Призрена за нас није легитимно и легално. Ово је окупација. И време је да то и званично утврдимо.

Тим поводом, Српска странка Заветници захтева од државног руководства да прогласи ванредно стање на територији КиМ и предузме све мере за заштиту живота и безбедности српског народа. Неопходно је одмах донети одлуку о размештању оружаних снага Војске Србије у општинама на северу, на шта Србија има легитимно право према Повељи УН и Резолуцији 1244.

Свако даље инсистирање на разговорима под менторством оних који пуцају на српски народ водиће у рат на Косову и Метохији. На то је јуче упозорио и руски министар Сергеј Лавров који је изјавио да је ситуација у покрајини алармантна. Док је Србија наивно веровала у компромис са Куртијем, ЕУ и САД су наоружавале Приштину, баш као што су то учинили у Украјини. Уместо Заједнице српских општина Срби су добили сузавац, шок бомбе и потпуну окупацију севера покрајине.

Зато тражимо да се хитно сазову ванредне седнице Владе и Народне скупштине Републике Србије, на којима би били донети званични закључци о напуштању преговарачког процеса под окриљем Брисела и враћању дијалога пред СБ УН.