ПРОГРАМ СТРАНКЕ

СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ

НАЦИОНАЛНО ОДГОВОРНА ПОЛИТИКА

КОСОВО И МЕТОХИЈА СУВЕРЕНА И ЦЕЛОВИТА СРБИЈА

ЕКОНОМСКИ СУВЕРЕНИТЕТ СРБИЈЕ

СПОЉНА ПОЛИТИКА И СТРАТЕШКИ ПУТ СРБИЈЕ

СРПСКО СЕЛО И ПОЉОПРИВРЕДА

НАЦИОНАЛНА БЕЗБЕДНОСТ И СИГУРНОСТ ГРАЂАНА

ЗДРАВСТВО И СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ПОПУНИТЕ ПРИСТУПНИЦУ И ПОСТАНИТЕ ЧЛАН ЗАВЕТНИКА ВЕЋ ДАНАС

Српска странка Заветници заговара страначку конкуренцију, надметање програма и идеја у духу демократије и политичке културе, али се бескомпромисно бори против система у коме се интерес партије ставља изнад интереса Србије.

Противимо се политиканству и политичарењу. Ми ћемо градити политички простор у коме се воде јавне и аргументоване дискусије. Вратићемо морал, поштење, пристојност и храброст на политичку сцену. Учинићемо све да обновимо поверење грађана у институције, а пре свега у Народну Скупштину, коју препознајемо као кључну спону између државе и народа. Борићемо се против неодговорности, екстремизма, аутошовинизма и свих деструктивних и антуставних иделогија и идеја. Одлучно ћемо се супроставити предаји и продаји природних и привредних ресурса.

У средишту наше политике налази се идеја суверенизма. Српска странка Заветници се залаже за повратак концепту политички независне државе, као јединог гаранта, како спољнополитичке самосталности, тако и унутрашње стабилности, економског
развоја и свеобухватног просперитета.

Безрезервно ћемо бранити и одбранити нашу територијалну целовитост и принцип неповредивости државних граница. За нас је Косово и Метохија неотуђиви и саставни део Републике Србије, на коме ћемо одговорним и озбиљним приступом дугорочно обновити пуни државни суверенитет. Ми се залажемо за унитарну и јаку Србију, која подједнако брине о развоју сваког села, општине и града. Српска
странка Заветници заговара јачање локалних самоуправа, које ће самосталније одлучивати о својим унутрашњим питањима.

Наш економски програм није списак политичких парола и неусаглашених циљева, већ систем могућих алтернатива и одговора на постојеће изазове и проблеме са којима се суочавају држава и друштво. Због тога гарантујемо да ћемо у потпуности спровести све мере које смо навели у програму у року од 4 године. Предузећемо низ конкретних решења за јачање и обнову домаће привреде, нашег села, подстицање развоја нових технологија и пуно укључивање српског расејања у привредни раст Републике Србије. Наш најважнији задата је подршка младим,
талентованим и вредним људима, који желе да остану, живе и раде у својој земљи.

Српска странка Заветници у средиште спољне политике поставља српски интерес, као једину меру којом ћемо се руководити на геополитичкој мапи света. Ми никада нећемо допустити да се унутрашњим питањима наше земље диригује из иностранства. Време је да се ослободимо наметнутих заблуда и коначно се суочимо са реалним стањем на међународној сцени, где увелико јачају позиције оних држава које уважавају наше најважније државне и националне интересе.

Србија мора остварити синтезу историјског искуства и савремених изазова. Наш став је да држава може сачувати своју традицију, а уједно бити модерна, јака и развијена земља која прати светска научна и технолошка достигнућа. Посветићемо сву пажњу очувању идентетита, културе, језика и писма српског народа уз пуно уважавање свих културолошких, етничких и религијских разлика грађана Србије.

Ми никада нећемо уређивати Србију преписивањем туђих мера и искустава уколико се она не поклапају са интересима наше државе и стањем у српској привреди и друштву. Српска странка Заветници ће државну политику, законе, решења и ставове о важним питањима обликовати по мери грађана Србије и у складу са приликама у земљи, а не пуким преписивањем регулативе других држава.
Залажемо се за очување слободе и независности Србије, поштовање принципа једнакости и правде, очување уставног поретка, доследну примену закона, подршку породици, родитељима и деци, угроженим социјалним категоријама, ратним војним ветеранима и инвалидима, подједнаку бригу за све грађане.

Ми имамо политичке храбрости да суверенитет вратимо грађанима, који демократским изражавањем своје политичке воље слободно и самостално одлучују о виталним државним интересима. Република Србија не сме и не може бити пасиван посматрач прилика које директно утичу на стање у земљи и друшту. Ми заговарамо предузимљиву спољну и унутрашњу политичку активност, у којој наша земља неће бити објекат, већ снажан геополитички субјекат у Европи.

Наши принципи су доследност и верност отаџбини и народу, а наш политички пут је суверена, слободна и јака Србија.

АДРЕСА

Теразије 38, трећи спрат

11 000 Београд

ТЕЛЕФОН

+381 61 145 8573

Е-ПОШТА

infosluzba@zavetnici.rs