Влада Србије је уочи најављених промена Устава у области правосуђа усвојила и предлог измена Закона о референдуму који, између осталог, укида и референдумски кворум. Тако ће према новом закону референдум бити важећи чак и ако на гласање не изаће већина свих (тј. уписаних) бирача. Тим поводом преносимо реакцију члана Главног одбора Српске странке Заветници, магистра права Данијела Игреца.

“На самом почетку желим да кажем да као правник не видим ниједан оправдани разлог за укидање законске норме о референдумском кворуму. Лажу нас они који кажу да је то неопходно како би се закон ускладио са Уставом. Устав Србије ни на једном једином месту такво нешто не налаже нити изричито забрањује постојање референдумског кворума. Напротив, кроз његову примену се исказује народни суверенитет, који потиче од грађана.

Јасно је да иза промене референдумског закона стоје политички разлози и да је у питању нови уступак у интересу Европске уније која само од Србије тражи да свој Устав и законе промени у правцу који ће у што већој мери ограничити утицај грађана на доношење најважнијих државних и националних одлука.

Највише забрињава чињеница што се промене оправдавају потребом да се српски закон „усклади са одредбама Споразума о стабилизацији и придруживању“. Не бих да трошим речи о томе колико је поменути споразум штетан по српске државне и националне интересе. Довољно је само рећи колико је апсурдно и неодговорно позивати се на споразум који КиМ третира као територију одвојену од Србије и који је државу потчинио интересима лобија из ЕУ.

Заговорницима те политике одговара укидање референдумског кворума јер би након тога, чак и уз безначајну подршку народа, могли да прогурају „решења“ која Србију још чвршће вежу за НАТО пакт или којима се КиМ трајно раздваја од наше државе.

Нису нам потребни експерименти са највишим правним актом само зато што то од нас траже бирократе из Брисела. Укидање референдумског кворума нас доводи у позицију да на неким будућим референдумима о судбини најважнијих државних и националних питања одлучује неквалификована и нерепрезентативна мањина. Србија би на овај начин постала нова (Северна) Македонија где се одлуке о кључним државним питањима доносе мимо већинске воље народа као што је то био случај са референдумом о уласку ове земље у НАТО.

Без референдумског кворума нема легитимних одлука!”

Данијел Игрец