Посланичка група Српске странке Заветници, на челу са председницом странке, Милицом Ђурђевић Стаменковски, угостила је у Народној скупштини делегацију партије СОС Румунија, предвођену сенаторком те партије, Дијаном Шошека.

Председница Српске странке Заветници изразила је захвалност на принципијелној подршци коју Република Румунија пружа територијалном интегритету Србије на КиМ, и истакла спремност за даљу сарадњу на пољу обједињавања свих суверенистичких и државотворних снага у региону и Европи.

Госпођа Шошека поновила је недвосмислену подршку своје странке очувању КиМ у саставу Србије и обећала да ће кроз свој парламентарни рад наставити да доприноси политици непризнавања тзв. Републике Косово.

Румунска сенаторка је на састанку истакла да је Румунија претрпела велике последице уласка у НАТО и ЕУ. Она је навела податак да је 60% обрадивог земљишта у овој држави прешло у власништво странаца и да велики број Румуна напушта земљу, јер ЕУ посматра земље Балкана као државе другог реда.

“Ако желите да сачувате своју земљу, немојте журити ка Европској унији”, изјавила је Дијана Шошеку приликом састанка. Њена порука грађанима Србије и српском народу била је да љубоморно чувају свој суверенитет и да не тргују њиме ради чланства у ЕУ, које је румунском народу донело само негативно искуство.

Састанак је настављен и следећег дана, када су представници Српске странке Заветници и СОС Румуније разговарали и о другим важним темама за односе Србије и Румуније, као и о даљој сарадњи две странке.