Српска странка Заветници сматра да је неприхватљиво да се на територији Републике Србије организује фестивал “Мирдита, добар дан” који отворено пропагира сепаратизам и отимање српске верске и културне баштине на Косову и Метохији. Није у питању било каква културна манифестација већ је реч о отвореној провокацији која нарушава уставни поредак и вређа осећања огромне већине грађана Србије.

Посебну забринутост изазива чињеница да се овај фестивал на којем учествују и невладине организације које су својевремено тражиле да се избеглим Србима забрани повратак на КиМ финансира директно из буџета тзв. Владе Косова. Упозоравамо да се ова манифестација већ годинама користи за промоцију независности Косова, ширење антисрпске кампање и за наметање наратива о српској кривици за наводне злочине над Албанцима у јужној покрајини.

Српска странка Заветници као парламентарна странка инсистира на усвајању законских решења која ће омогућити трајну забрану оваквих догађаја који су уперени против наших државних и националних интереса. Сматрамо да манифестације попут “Мирдите, добар дан” ни на који начин не доприносе културној сарадњи између српског и албанског народа већ имају јасан политички циљ, а то је да афирмишу мит о Албанцима као аутохотној заједници на Косову и Метохији и да оправдају покушаје Приштине да преотме српску културну баштину у јужној покрајини.