“Немачко-француски план није никакав оквир за преговоре, него омча за српски народ”, рекла је председница Српске странке Заветници, народни посланик Милица Ђурђевић Стаменковски, на заједничкој конференцији за новинаре са представницима коалиције НАДА и Српског покрета Двери, која је одржана испред Председништва Србије.

Она је недвосмислено поручила да најновији захтев Запада у вези КиМ представља отворени ултиматум чије би прихватање означило капитулацију наше земље и коначну предају јужне покрајине.

“Србија без Косова и Метохије престаје да постоји као држава. То није само губитак територије већ и отимачина наше историје”, рекла је Ђурђевић која је нагласила да нас је француско-немачки план суочио са поразом, не само политике према Косову актуелне власти већ са потпуним дебаклом њихове спољнополитичке реторике која се протеклих година и деценија ослањала искључиво на фаворизацију ЕУ као поузданог партнера и као правог пријатеља који је ту да одржи све наше националне и државне интересе.

“Људи у Србији данас питају: Где су сви ти силни пријатељи који нас наводно поштују, а сада нам траже да укинемо сопствену државу и испишемо се из историје. Да ли су то пријатељи Србије или ове власти?”, упитала је председница Заветника.

Она је нагласила да је фарса готова и да су речи као што су инвестиције, успеси, економска снага, улагања, замењене речима повлачење инвестиција, откази, санкције, изолација. “Председник је изашао са букетом увенулог цвећа. Бајка о Србији као економском тигру, свела се на тужну причу о уцвиљеном мачету”, казала је Ђурђевић.

Она је критиковала власт јер се уместо одговора западним изасланицима и Аљбину Куртију, силовито обрушила на државотворну опозицију.

“Најгоре речи, најтеже оптужбе и највећи изливи беса упућени су на нашу адресу зато што нисмо пожурили, да попут неких других, подржимо план који представља пут ка коначном прогону државе Србије из своје колевке”, рекла је Ђурђевић.

“Ако нам са Запада кажу да хоће да нам уведу санкције, ако кажу да нас изводе пред стрељачки строј, зашто тај њихов план и даље називамо споразумом? То је ултиматум, и није ни први ни последњи по свом карактеру али претендује да буде први где би Србија рекла да. Сваки пут смо рекли не, сваки пут смо били на правој страни историје, зашто се данас поништава та слободарска, континуирана борба нашег народа?”, упитала је она.

“Нисмо погрешили у прошлости па сам уверена да нећемо погрешити ни сада. Са овог места позивамо да се не потписује ниједан акт, ниједан ултиматум, ниједан пасус у коме се даље развлашћује држава Србија на Косову. Није то потпис за крај косовске кризе како неки покушавају да нас увере, то је почетак краја државе Србије”, упозорила је председница Заветника.

Скупу испред Председништва присуствовали су и представници Покрета за одбрану КиМ и Српске омладине за Космет као и политички аналитичар Драгомир Анђелковић.