Делегација Српске странке Заветници предвођена чланом Председништва, Милицом Ђурђевић Стаменковски, посетила је Бујановац где је формиран иницијативни одбор странке.

Како је том приликом нагласила Ђурђевићева, Заветници у Бујановац долазе на позив мештана који су препознали вредности за које се залаже странка, а иницијативни одбор је почетак, док ће на јесен бити одржана скупштина на којој ће се формирати Општински одбор странке.

Овде смо јер желимо да власт престане да занемарује ове крајеве. Да се престане са наметањем утиска да су Прешево и Бујановац давно изгубљени. Препознајемо да се овде ради исто као и на Косову и Метохији, насилно се мења демографска слика и прави амбијент у којем се Србима сугерише да треба да напусте своја вековна огњишта, јер је тобоже боље да то учине сада него када буде било прекасно, када неће моћи ни да продају своја имања, него ће бити узурпирана и отета. То је апсолутно недопустиво и зато Заветници долазе у Бујановац, да се боре за опстанак Срба”, поручује Ђурђевићева.

Она је нагласила да је за Заветнике недопустиво и само помињање некаквог разграничења и размене територија која би укључивала део српске земље на подручју код Бујановца за српску земљу на Косову и Метохији. Сматрамо, истиче Ђурђевићева, да никако није смело да се догоди да Срби немају своје представнике у локалној власти и за то, како каже, упире прстом и у званични Београд који је морао да се позабави тим питањем.

Овде за српски живаљ нема посла, нема радних места, па због тога Срби и одлазе. Ја сам већ разговарала са српском дијаспором пореклом из Бујановца. Планирамо да окупимо људе из дијаспоре који су спремни да помогну економски опоравак, евентуално инвестирају у Бујановац и тако подрже опстанак Срба.”, истиче Ђурђевића.

Она је нагласила да Заветници у Бујановцу имају перспективу, јер су државотворна странка која брине о народу у овој општини и целом Пчињском округу. “Овде су капије одбране нашег суверенитета, нашег достојанства и нашег опстанка “, закључила је Ђурђевићева.

Председник Окружног одбора странке, Драган Николић, истакао је да им је ускраћивањем права да се окупе у Дому културе општинска власт наговестила да ће опструисати рад Заветника.

Опструкције очекујемо и у будућности, али ми смо жилави, а подржава нас велики број људи у Бујановцу. Велики сам оптимиста по питању овог града, имајући у виду да смо и у Прешеву привукли знатан број младих људи, који су препознали политику и идеологију ове странке као исправну и искрену.“, рекао је Николић.

Повереник Заветника у Бујановцу ће бити Јелена Томић из Карадника.