Српска странка Заветници осуђује одлуку званичног Београда да подржи усвајање тзв. Тиранске декларације којом се Русија оптужује за нелегалну и неоправдану агресију на Украјину, сматрајући то још једним кораком у правцу нарушавања стратешких односа са Руском Федерацијом.

Ово је четврти пут да Србија у међународним форумима гласа за одлуке које су уперене против Русије и руског народа и које се директно косе и са њеним виталним државним, националним и економским интересима. Стратешки интерес наше државе није у томе да заузима стране и да заступа ставове САД и ЕУ већ да у постојећој ситуацији сачува и оснажи своју војну и политичку неутралност.

Такође, неодрживим оцењујемо аргумент власти да је подршка декларацијама у којима се Русија осуђује за агресију и нарушавање територијалног интегритета Украјине одраз поштовања међународног права јер иза тих декларација стоје управо оне земље које су нелегалним бомбардовањем СРЈ и признањем самопроглашеног Косова прве прегазиле Повељу УН и нарушиле суверенитет и територијални интегритет Србије у јужној покрајини. Због тога је свако придруживање њиховим иницијативама одраз попуштања пред њиховим захтевима и прихватање политике двоструких стандарда и лицемерја.

Србија не сме да предузима потезе који воде у конфронтацију и сукобе са Руском Федерацијом јер је у питању држава од које зависи наша дугорочна енергетска стабилност и која је најснажнији гарант очувања Резолуције 1244 и Дејтонског мировног споразума. Свака подршка одлукама које су против интереса Русије може озбиљно да угрози нашу геополитичку позицију и да доведе до још већих притисака Запада по питању КиМ и Републике Српске.

Истичемо да власт нема легитимитет за доношење оваквих одлука које наговештавају опасност од још већег усклађивања спољне политике Србије са ЕУ јер релевантна истраживања јавног мнења показују да се убедљиво највећи део грађана Србије противи увођењу санкција Руској Федерацији и даљим евроатлантским интеграцијама наше земље.