Представник Заветника у РИК-у тражио да се Србима на КиМ омогући гласање на референдуму!

Члан Републичке изборне комисије испред Српске странке Заветници, адвокат Мирослав Васић, затражио је од надлежних органа да и грађанима Србије на Косову и Метохији омогуће да учествују на референдуму о промени Устава.

“Да би се спровео референдум неопходно је да он буде спроведен на целокупној територији Републике Србије, онако како је она прописана преамбулом и чланом 8 Устава.”, рекао је Васић који је подсетио да се предстојећи референдум спроводи на основу одлуке Народне Скупштине која га је расписала на целокупној државној територији.

Он је упозорио да би одржавањем референдума само на делу територије дошло до кршења Устава и закона и до нарушавања легалитета самог референдума.

“Имајући у виду да је одлука самопроглашених власти у Приштини да не дозволе одржавање референдума политичка одлука која подрива територијални интегритет и суверенитет Србије наша уставна обавеза је да инсистирамо да се референдум спроведе и на Косову и Метохији. Уколико се то не деси предлажем Републичкој изборној комисији да се обрати Народној Скупштини и затражи одлагање референдума до испуњења услова да се он спроведе и у јужној покрајини.”, истакао је Васић.

Излагање адвоката Васића можете погледати од 5. минута: