“Нимало није случајно што је до посете немачког канцелара Олафа Шолца Београду дошло управо на годишњицу усвајања Резолуције 1244 јер је и то део западних притисака на Србију да се одрекне КиМ“, поручује члан Председништва Српске странке Заветници, Данијел Игрец, коментаришући изјаву немачког канцелара да је улазак Србије у ЕУ немогућ без признања Косова.

Он истиче да је све што нам стиже из ЕУ и САД усмерено у то да се од Београда изнуди сагласност са једностраном сецесијом и признање тзв. Косова. “На тој линији су и Бриселски и Вашингтонски споразум као и Поглавље 35 где Брисел од нас очекује да отворено тргујемо са својим суверенитетом и територијалним интегритетом у замену за непостојећу перспективу чланства у ЕУ”, каже Игрец.

Игрец додаје да компромисно решење за Косово и Метохију постоји и налази се у Резолуцији 1244. “Крајње је време да званична политика у земљи после дводеценијског лутања у преговорима који су обележени неповољним споразумима и уступцима на штету Србије одбаци дефетистички наратив у којем се Резолуција 1244 представља као пораз Србије”, истиче он.

“Рат 1999. године није се завршио губитком Косова и Метохије већ политичким компромисом који је обезбедио да Србија сачува тапију над КиМ. Питање Косова и Метохије није могуће решавати у српском интересу ако се преговори не воде у оквирима Резолуције 1244 јер се показало да сваки споразум, постигнут под окриљем ЕУ, води у ново развлашћивање Србије у јужној покрајини”, поручује Игрец и додаје да ништа што Брисел обећа или понуди не може да нам буде замена за Резолуцију 1244.

Он истиче да је стратешка предност Резолуције 1244 у односу на све остале споразуме у њеној обавезујућој снази и у томе што она под коначним решењем подразумева КиМ у границама Србије. “Резолуција је донета уз сагласност Србије и консензусом пет сталних чланица Савета безбедности и као такву њу је немогуће укинути све док постоји воља српске дипломатије да резолуцију користи као платформу за преговоре“, додаје Игрец.

Он подсећа и на незаобилазну улогу Русије и Кине приликом усвајања Резолуције 1244 и напомиње да су оне данас силе заштитнице овог документа.

“Ако је 1999. године доношење Резолуције било немогуће без Москве и Пекинга онда је за Србију подршка ове две земље у измењеним геополитичким приликама утолико важнија јер она данас има још већу тежину”, поручује Игрец који сматра да је због тога важно да Београд не предузме ништа што би могло да доведе у питање принципијелну позицију Кине и Русије према КиМ.

“Крајњи је тренутак да се у Србији приступи припреми озбиљне преговарачке платформе која ће бити државотворна и утемељена на принципима Резолуције 1244. Српска странка Заветници као парламентарна странка која је и аутор прве свеобухватне стратегије о обнови суверенитета на КиМ инсистираће да се о томе покрене расправа у Народној Скупштини. Сви наши напори да сачувамо КиМ морају да почну и да се заврше на – Уставу Србије и Резолуцији 1244”, закључује Игрец.