„Народна изрека ‘своји на своме’, сажела је целокупан програм Српске странке Заветници. Вековима се наш народ борио да сачува своју земљу и ресурсе, слободу, државни интегритет и национални идентитет. Речју, да се у својој земљи не осећа туђином. Зауставићемо претходну праксу којом се све домаће и наше представљало за превазиђено и ретроградно, а све туђе пожељно и прихватљиво“, поручила је Милица Ђурђевић Стаменковски, председнички кандидат Заветника, у специјалном интервјуу за дневни лист Вечерње новости.

Шта никада нећете урадити у случају да дођете на власт?

Без обзира на притиске са стране, никада нећемо признати тзв. Републику Косово, нећемо прихватити укидање Републике Српске, нити ћемо дозволити да се прекину политички и економски односи са Русијом.

Испоставило се да ће на парламентарним изборима бити доста „десних“ партија, међу којима сте и ви. Шта вас одваја од других?

Доследност и аутентичност. Организацију смо стварали самостално и постепено, нисмо прескакали степенице, нити улазили у некакве коалиционе авантуре. Данашња политичка сцена је пуна номада, који су се селили са једне идеолошке позиције на другу, били су јарболи многим заставама. За разлику од њих ми све време носимо само један барјак.

Које су партије прихватљиве за вас за евентуалне постизборне коалиције, а које не?

Принципи су предуслов сваке коалиције. Оно што је сигурно, ми нећемо бити ничија икебана, приколица, нити средство за поткусуривање. Наш циљ је да после ових избора кренемо у активно обједињавање државотворних снага. При томе, не мислим на обједињавање око странке, већ на сабирање око идеје и једног озбиљног националног концепта. После одласка СНС са власти Србију треба да поведу управо такве снаге. Не смемо дозволити повратак прозападне и евроатлантистичке опције.

Једна сте од три даме које су ушле у председничку кампању. Какав резултат очекујете, има ли шансе да Србију води дама?

Дилема да ли ће мушкарац или жена бити на некој од највиших функција – није пресудна. Много је важније да се кроз функцију председника државе политичка сцена не персонализује у тој мери да се држава изједначава са појединцем, ма ко он био. Обилазећи Србију наилазим на све већу подршку оних који дуго нису гласали, или који сад први пут излазе. На крилима те подршке постоје велики изгледи да уђем у други круг.

Шта су ваши ставови по питању Косова и Метохије, Украјине, Републике Српске?

Косово је више од политике. То је наш завет. Можемо разговарати о суживоту Срба и Албанаца на Косову и Метохији, облику аутономије, али о питањима која се тичу српског суверенитета нема преговора. Резолуција 1244 је компромис који смо постигли, све изван њених оквира је подривање уставног поретка. Ако неко мисли да га НАТО џипови у Бондстилу чине државом, треба да има у виду да ће кад-тад, како су дошли, тако и отићи одатле. До тада је важно да Србија не подлеже притисцима из Брисела. Република Српска је израз српске, прекодринске државности. Створена је херојском борбом српских синова и кћери. Украјинска криза је почетак глобалних политичких промена. Жалимо због ратних сукоба у Украјини, поштујемо територијални интегритет ове земље, али уважавамо логику руске државне политике која је реаговала на чињеницу да јој је НАТО пред вратима.

Чини ли вам се да понеки у кампањи беже од ових тема?

Неким политичким субјектима важнија су мишљења страних амбасада са Запада него ставови и очекивања српског народа. Не желе да се замере својим политичким менторима, али ни народу.

Током кампање су на ваш рачун често стизале оптужбе да сте опозиција власти?

Прозападна опозиција у Заветницима види озбиљну претњу, јер рушимо мит да су они једина алтернатива овој власти. Наш улазак у парламент не одговора Габријелу Ескобару. Како то спречити него разним клеветама и етикетама? Ако је неко погодна опозиција за Вучићеву власт, то су представници бившег режима. Толико су искомпромитовани да су потпуно безопасни. Док се једни баве Вучићем, а други Ђиласом, наша тема је – Србија.

ИЗВОР: Вечерње Новости