Министар за бригу о породици и демографију и председник Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, рекла је данас, након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком у Бања Луци, да ће Србија издвојити средства за финансирање три пројекта локалне самоуправе из Српске и да је то први корак у спровођењу заједничке сарадње.

„Наша сарадња биће базирана на популационој политици, демографији и истицању породичних вредности. У наредној буџетској години издвојићемо још значајнија средства. Желимо да покажемо да су Србија и Српска једна породица. Као представници Владе активно ћемо радити на томе“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Нагласила је да су Срби један народ, који има право да буде свој на своме.

„Република Српска је тековина, која има недвосмислену подршку Србије, која је изражена Декларацијом о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, од које нећемо одступати“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је најоштрије осудила изјаву министра одбране у Савету министара, Зукана Хелеза, за коју је рекла да је антицивилизацијска и антидемократска и која најбоље показује да је Свесрпски сабор узнемирио све оне који желе сукобе и поделе у Српској, БиХ и на Балкану.

Истакла је и да је веома значајно што ће се 15. фебруар, односно Сретење и у Републици Српској светковати јер, како је нагласила, Срби обележавају тај празник због два историјска догађаја из која црпимо национални интегритет, а то су Први српски устанак и Први Сретењски Устав. Посебно је нагласила да празновање Сретења ни на који начин не умањује значај 9. јануара који ће се и у будућности празновати као и ранијих година.