Српска странка Заветници тражи од Владе Републике Србије и Министарства правде да се обрате међународним мисијама на КиМ са захтевом да нашој држави доставе сву документацију у вези са злочином над српском децом у Гораждевцу из 2003. године.

Изјаве из Еулекса, који одговорност за процесуирање овог масакра, у којем је убијено двоје, а рањено четворо српске деце, пребацује на тзв. косовске институције, су скандалозне и показују да ЕУ ни после двадесет година није заинтересована да истражи злочине албанских екстремиста над српским народом.

Ово је још једна потврда да званични Брисел суштински подржава независно Косово и Куртијеву политику окупације и протеривања Срба, и управо из тог разлога годинама не чини ништа да истрагу о злочинима над српским народом у покрајини покрене са мртве тачке.

Истичемо да је неприхватљиво да јавност ни после пуне две деценије од овог масакра не зна ко су осумњичени за убиство српске деце у Гораждевцу. Србија не може и не сме да остане нема на овакво поигравање са правдом и породицама настрадале деце. Ако међународна заједница, која је према Резолуцији 1244 преузела обавезу да истражи злочине над Србима на КиМ, то не жели или није у стању да уради, онда то мора да учини Србија, јер су ти злочини вршени на делу њене територије.

Тражимо од свих надлежних органа у земљи да инсистирају на томе да се целокупна документација у случајевима ратних злочина над Србима, сви судско-тужилачки списи и прикупљени докази, неминовно доставе нашим полицијским и правосудним институцијама на даље разматрање. Србија има право да ово питање покрене и пред Уједињеним нацијама и затражи пуну сарадњу њених мисија на КиМ у расветљавању злочина над српским народом.