Српска странка Заветници најоштрије осуђује објаву америчког амбасадора у којој он изражава добродошлицу припадницима америчке војске из Охаја, уз поруку „кад се Национална гарда у Србију врати“. 

 

Ово представља незамисливу провокацију, упућену Србији и њеним грађанима и злонамерни покушај да се изврну руглу стихови родољубиве песме „Јечам жњела Косовка девојка“, у којој се помиње повратак српске војске на Косово. “

 

Кристофер Хил је својом објавом још једном показао да ни најмање не поштује суверенитет државе, у којој је гост, али и отворену нетрпељивост према традицији њеног народа. Поруке америчког амбасадора одавно су превазишле оквире дипломатске комуникације и све више личе на иступе колонијалног управника, који прижељкује војну окупацију Србије. Његово све отвореније мешање у унутрашња питања наше државе је крајње недопустиво и захтева озбиљну дипломатску реакцију надлежних институција.

 

Позивамо Владу Србије, као и Министарство спољних послова да изразе званичан протест Амбасади САД и Кристофера Хила позову на службени разговор, како би му јасно ставили до знања да су овакве провокације за Србију неприхватљиве.