Милица Ђурђевић Стаменковски, министар за бригу о породици и демографију и председник Српске странке Заветници, најавила је данас иницијативу коју је покренуло министарство којим руководи и усмерило ка Министарству здравља и Министарству просвете, а која се тиче трајања породиљског одсуства са посла.

Жена најкасније 25 дана од термина предвиђеног за порођај мора отворити боловање, што значи да она нема годину дана, односно 365 дана, од тренутка рођења детета и да она раније, пре него што је дете навршило годину дана, треба да се врати на радно место. Она има вакум од тих 25 дана, у пракси обично то буде око месец дана. Затим, породиље имају проблем како да упишу децу, која нису навршила годину дана, у „јаслице“, јер неке „јаслице“ нису са тим сагласне и не допуштају такву процедуру. Зато желимо и на томе да радимо. То су мале ствари, које чине велику разлику„, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију предало предлог Измене Закона о финансијској помоћи породицама са децом, по којем ће износ за рођење првог детета бити повећан на 500.000 динара, а за друго дете на 600.000 динара, и навела да очекује да закон може ступити на снагу отприлике 1. октобра.

Хтели смо да повећамо и родитељски додатак за треће и четврто дете. За треће дете тај додатак износиће више од 2 милиона динара и више од три милиона динара за четврто дете“, истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је рекла да оваквим корацима охрабрујемо жене да прошире своју породицу.