Председник Српске странке Заветници и министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Милица Ђурђевић Стаменковски, реаговала је на најаву организације тзв. фестивала „Мирдита“, који је планиран да се одржи на Видовдан 28. јуна у Београду и позвала на отворено и транспарентно супротстављање овом покушају вређања српског народа.

„Док патријарха СПЦ режим Аљбина Куртија спречава да оде у своју кућу, у Пећку патријаршију, они хоће да у Београду, на Видовдан, одрже фестивал који промовише независно Косово*. И није ово први пут да они одржавају фестивал „Мирдита“ у Београду. Ја осам година не могу да уђем на територију КиМ, јер се годинама супротстављам овом фестивалу и садржајима који се тамо пласирају“, истакла је Ђурђевић Стаменковски.

Како је нагласила, не постоји законско утемељење, правни основ да се организује догађај којим се позива на подривање Уставног поретка и гажење Устава Републике Србије. Зато, како сматра, држава Србија има читав арсенал аргумената који је довољан да се овакав догађај оспори и забрани.

„Они желе да прикажу Косово* као део баштине која њима припада. Све што се тамо налази, а што има вредност у културном погледу припада српском народу и Српској православној цркви“, јасна је Ђурђевић Стаменковски.

Подсећајући да су Албанци палили српске светиње на Косову и Метохији, она је додала да организација ове и сличних манифестација има за циљ провоцирање српског народа који зна шта је његова баштина и неће дозволити њено отимање.

„Ако је „Мирдита“ у Београду, када ће бити „Добар дан“ у Приштини? И који је то добар дан освануо Србима на КиМ последњих деценија? Сутра ће наступити годину дана од обуставе трговине, где ми не можемо нашу робу, наше лекове да допремимо народу на КиМ, где је санкционисана слобода кретања“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.