Српска странка Заветници истиче да су најављене измене тзв. косовског Закона о држављанству, које ће Албанцима из Прешева и Бујановца олакшати стицање докумената лажне државе, још једна демонстрација великоалбанске политике Приштине и њених територијалних претензија према југу Србије.

Куртијев режим уз подршку Тиране већ годинама финансијски помаже албанске структуре у овим општинама и подстиче њихово субверзивно политичко деловање против Србије и њеног државног уређења. Лакше стицање тзв. косовског држављанства пружиће Приштини могућност да статус албанске мањине на југу користи за додатне уцене Србије по питању КиМ и мешање у њена унутрашња питања. Крајњи циљ јесте дестабилизација овог подручја и његова постепена интеграција са тзв. Косовом у границе Велике Албаније.

Позивамо надлежне институције да обрате пажњу на овај проблем и благовремено реагују на сваку активност која има за циљ подривање Устава Србије и непоштовање њене територијалне целовитости.

Подручје Врањске котлине је изузетно значајно за очување безбедности Србије и сигурности њеног народа. Држава би зато морала да ојача присуство својих институција у овом подручју, посебно у Врању које би требало да буде брана великоалбанском екстремизму и стожер окупљања Срба из свих јужних крајева.