Делегација Српске странке Заветници, предвођена председницом странке, Милицом Ђурђевић Стаменковски, посетила је Суботицу на позив грађана због безбедносне кризе изазване великим бројем миграната на улицама.
Председница Српске странке Заветници истакла је да су грађани Суботице таоци мигрантске кризе, да се младе мајке и труднице свакодневно боје да саме или са децом изађу на улицу, али да то јавност Србије не зна, јер медији одбијају да пренесу забрињавајућу безбедносну ситуацију.
„Ја не видим разлику између овог данашњег скупа и оног који је био са Србима са Косова и Метохије, где су износили своје проблеме. Знате шта је једина разлика? Што за њих бар неко зна шта се дешава, друго је да л’ предузима нешто по том питању, али бар јавност зна. Ви сте избрисани са мапе. Вас као да су пустили да будете таоци мигрантске кризе, а са друге стране и као да су вас отписали, по принципу као да је Суботица већ предата“, нагласила је Милица Ђурђевић Стаменковски приликом посете Суботици.
Она даље наводи да ће у институцијама поставити питање власти да ли су препустили Суботицу мигрантској кризи и зашто институције ћуте на алармантну безбедносну ситуацију. Посланици Српске странке Заветници су већ четрнаест пута поставили посланичка питања у Народној скупштини која се односе на мигрантску кризу на северу земље.
Милица Ђурђевић наводи да Србија трпи огромне притиске по питању мигрантске кризе за коју није одговорна, јер Европа опет жели да штити своје границе потурајући Србију, као што је то и раније радила, и док се грађани разоружавају, мигранти несметано шетају наоружани по улицама и имањима грађана Суботице. Због тога ће Српска странка Заветници размотрити предлог да се војска на границе врати и тако повећа безбедност грађана.
„Ми ћемо се потрудити да видимо који су механизми да се те законске регулативе измене и да ви са једним легитимним захтевом изађете и кажете војска је једина сигурна гаранција да ћемо ми бити безбедни. Припремићемо да тај захтев правно и ваљано формулишемо и да га предамо у Народној скупштини Републике Србије. То је једна ствар коју ћемо сигурно урадити. Друга ствар коју ћемо урадити, на седници Одбора за одбрану и безбедност, колико већ наредној, тражићемо да Одбор Народне скупштине заседа овде и да буде отворен за заинтересоване грађане. Не могу они више из Београда да вама деле лекције да ли сте сигурни или нисте сигурни“, закључује у свом говору председница Заветника.