Министар за бригу о породици и демографију и председник Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је данас да су напади на Београд због усвајања нацрта декларације о политичким правима Срба део пропагандног рата против Србије, којој се оспорава легитимно право да брине о положају свог народа у окружењу.

Изливи србофобије Елмедина Конаковића и Аљбина Куртија, као и несувисла упозорења америчке амбасаде у Сарајеву о наводној деструктивној улози Свесрпског сабора, представљају, како је оценила, покушај бестидног извртања чињеница са намером да се Србија оптужи за подстрекивање немира и нестабилности у региону.

„Њима не смета то што у Сарајеву у континуитету крше Дејтонски споразум и отимају имовину Републике Српске. Не смета им ни терор Куртијевог режима над српским народом, услед ког се све више српских породица исељава са КиМ. Њима је највећи проблем јединство српског народа и зато силовито реагују на сваку иницијативу Београда, која има за циљ мир и повезивање у региону“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је реаговала и на критике Свесрпског сабора бриселске администрације која је затражила поштовање суверенитета БиХ, тврдећи да је у питању класична политика двоструких стандарда, коју ЕУ годинама примењује према Србији.

„Постављам питање када ће у Бриселу на исти начин показати поштовање према територијалној целовитости Србије на КиМ, као и према територијалном интегритету РС унутар БиХ“, казала је Ђурђевић Стаменковски.

Према њеним речима, Декларација, која је усвојена на Свесрпском сабору, заједнички је одговор Србије и РС управо на такву политику угрожавања мира и обесмишљавања Резолуције 1244 и Дејтонског уговора, који има за циљ да реафирмише принципе међународног права и заштити интересе српског народа.