Посланику Народне Скупштине Србије из редова Српске странке Заветници, Николи Драгићевићу, у ноћи између 5. и 6. августа ове године, изречена је забрана уласка на територију Републике Хрватске. Њему су хрватски државни органи без икаквог основа онемогућили улазак и транзит кроз територију Хрватске иако он није имао намеру да се задржава у тој држави.

Подсећамо да је изабраним посланицима Заветника током јуна месеца ове године, због посете Јасеновцу, већ једном забрањен улазак на територију Хрватске. Тада је посланичка група Заветника посетила комплекс логора Јасеновац где је присуствовала литургији у тамошњем манастиру, након чега се упутила у Доњу Градину која је део јасеновачког логора и која се налази у БиХ.

Одмах при повратку у Републику Хрватску тамошња гранична полиција зауставила је три аутомобила у којима су се налазили посланици, и они су задржани на граничном прелазу више од два сата. Њима је тада саопштено да им је улазак на територију Хрватске забрањен још 3. јуна, што је парадоксално, јер је посланичка група Заветника истог јутра без икаквих сметњи прешла државну границу на Батровцима и ушла у Хрватску.

Према речима народног посланика, Николе Драгићевића, он је заустављен на граничном прелазу само неколико сати пошто је одржано обележавање годишњице злочиначке акције Олуја. „По други пут у два месеца, спречен сам да уђем на територију Републике Хрватске. После неколико сати чекања, службеници граничне полиције уручили су ми документ којим се одбија мој улазак у ту земљу. Посета страдалном српском стратишту Јасеновац сврстала ме је у ред оних који ‘представљају ‘пријетњу јавном поретку, унутарњој сигурности, јавном здрављу или међународним односима једне или више држава чланица ЕУ’, како се наводи у документу који ми је уручен“ – наводи Драгићевић.

По ко зна који пут, потврђује се жалосна чињеница да хрватске власти на сваки начин покушавају да застраше грађане Србије, али и Србе који живе у Републици Хрватској, поручујући им да је сећање на српске жртве неприхватљиво. Уколико Република Хрватска забрањује улазак посланицима Републике Србије, шта у том случају могу да очекују остали грађани Србије?!

Српска странка Заветници наглашава да овакви поступци Хрватске ни на који начин неће зауставити праксу неговања сећања на све жртве злочина у Независној држави Хрватској. Ми ћемо наставити да чувамо сећање на жртве усташких злочина, а у Скупштини Србије залагаћемо се за то да се усвоји резолуција о геноциду над српским народом у НДХ.

Тражићемо од надлежних органа да реагују овим поводом и службеним путем од хрватске стране затраже објашњење за овакве противправне кораке предузете против представника грађана Србије.