Председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, обратила се на конференцији „НАТО агресија против Југославије: историјско сећање и дугорочне последице“, која је одржана у Руском дому у Београду.

Она је истакла да је НАТО нападом на СР Југославију извршио агресију и по први пут након Другог светског рата вратио рат на европско тле.

„НАТО је Београду испоручио услове на какве не би пристала ниједна суверена држава света. Циљ је био да се под паролама о људским правима створи глобални преседан на који ће се позивати касније приликом интервенција у Авганистану, Либији, Малију и Ираку, Сирији и Јемену. Косово и Метохија послужили су као модел за разбијање независних земаља“, поручила је Ђурђевић Стаменковски.

Председница Заветника наводи да је Резолуција 1244 јасан доказ да Београд није поражен после НАТО бомбардовања и да је непоколебљива борба Војске Југославије довела до ублажавања ставова Запада, који је одустао од захтева из Рамбујеа и пристао на примену Резолуције 1244.

„Израелски историчар, Јувал Ноа Харари, у својој књизи 21 лекција за 21. век критикује америчко руководство, јер је продором на Исток и нападом на Србију и Ирак непосредно утицало на буђење руске војне снаге. Москва је, према речима Харарија, увидела да се може ослонити само на властиту војну моћ. Тих десет година, током којих су се западни политички центри опсесивно бавили Србима, дали су Русима простор за консолидовање и обнову, а Кини додатну комоцију да се уздигне на постоље најмоћнијих светских сила. Србија је била чврста одступница за слободарски свет. Место на коме је неоимперијализам отупео зубе. Силовити удар пред којим нисмо устукнули купио је потребно време за почетак обнове мултиполарног поретка“, закључила је Милица Ђурђевић.