Српска странка Заветници истиче да најаве из Приштине о одржавању НАТО војних вежби „Дифендер Јуроп“ на КиМ представљају нову провокацију и додатни безбедносни ризик за српски народ у покрајини.

Срби на Космету свакодневно се суочавају са терором самопроглашених приштинских институција. У тренуцима док Куртијев режим купује америчке ракете „џавелин“ и тзв. косовску полицију на северу КиМ наоружава дугим цевима, одлука о војним вежбама НАТО-а само би додатно долила уље на ватру и подстакла даљу ескалацију и исељавање српског становништва из покрајине.

Позивамо Министарство одбране Републике Србије да дипломатским путем од руководства НАТО-а затражи хитно објашњење да ли постоје планови да се најављене војне вежбе одрже на КиМ. Подсећамо да Резолуција 1244 налаже демилитаризацију јужне покрајине, а војно присуство на КиМ ограничава на јединице КФОР-а и Војске Србије.

НАТО је као регионална организација у обавези да се придржава принципа међународног права и норми УН, укључујући поштовање суверенитета и војне неутралности Србије, што се без сваке сумње односи и на територију КиМ.