Делегација Српске странке Заветници коју су чинили председница странке Милица Ђурђевић Стаменковски, народни посланици Никола Драгићевић, др Зоран Зечевић и Драгана Миљанић и саветник посланичке групе Заветника, мр Данијел Игрец, присуствовала је консултацијама о мандатару нове Владе код Председника Републике.

Том приликом истакнуто је да ће Заветници остати државотворна и конструктивна опoзиција, спремна да пружи подршку одбрани националних и државних интереса, у очувању војне неутралности, уставног поретка и КиМ у саставу Србије.

Председница странке, Милица Ђурђевић Стаменковски, навела је да су Заветници председника државе упознали са тим да себе виде у влади само у случају потребе да се формира влада националног јединства.

„Ако је тачно да нас чека тешка зима, инсистирали смо на широком консензусу, а не на појединачним договорима„, нагласила је Ђурђевић.

Она је рекла да је делегација Заветника председнику пренела њихова настојања у очувању националних вредности и потреби да се заједничким снагама одупремо спољнополитичким притисцима.

„Нећемо партиципирати у влади, јер сматрамо да досадашња политичка пракса, кадровска селекција и програмски постулати владајуће коалиције нису компатибилни са ставовима Заветника“, рекла је Ђурђевић и додала да ће као опозиција аргументованом критиком и квалитетним решењима моћи да допринесу раду владе.

„Наши ставови су познати, бићемо уз своју државу и народ када буде потребно да квалитетним решењима помогнемо да се преброди енергентска криза“, рекла је Ђурђевић Стаменковски и истакла да је задатак Заветника да у политички систем унесу освежење, да не критикују добре предлоге, само зато што долазе од политичких опонената.

Делегација Заветника је након консултација председнику републике предала меморандум са програмским постулатима и затражила да се већа пажња посвети енергетској стабилности и да се Скупштина што пре изјасни о свим споразумима са Приштином, нарочито оном о енергетици. Такође, Заветници ће у наредном сазиву Народне Скупштине иницирати усвајање резолуције у којој ће се Србија обавезати да ниједној међународно признатој држави неће уводити санкције.

У приложеном фајлу налази се Меморандум Српске странке Заветници о циљевима и приоритетима Владе Републике Србије који је предат Председнику Републике:

Меморандум о циљевима и приоритетима Владе Републике Србије