Српска странка Заветници позива државно руководство да се уздржи од потписивања нових споразума са самопроглашеним институцијама у Приштини све док се на посебној седници Народне скупштине не утврде јасне и обавезујуће смернице за даље вођење политике према питању КиМ.

Поводом најава да ће председник Републике Србије 18. августа у Бриселу са Аљбином Куртијем потписати тзв. декларацију о питању несталих упозоравамо да није тренутак да се на било који начин, посебно не путем званичних сусрета на највишем нивоу и потписивањем нових споразума даје прећутни легитимитет тзв. косовским институцијама које спроводе терор над српским живљем у покрајини.

За нас је неприхватљиво да се преговори о најважнијем српском државном и националном питању и даље воде под окриљем ЕУ која је пре само неколико дана донирала 6,5 милиона евра за јачање јединица косовске полиције, тиме отворено пружајући подршку Аљбину Куртију и његовим плановима да протера преостале Србе из јужне покрајине.

Намера Брисела је да од Београда изнуди формално признање тзв. косовске независности што је и један од јавно прокламованих циљева у преговарачком Поглављу 35. Због тога је неозбиљно и неодговорно очекивати да ће било који нови договор са косовским Албанцима иза којег стоји ЕУ бити у интересу државе Србије и српског народа на КиМ.

Сматрамо да није у интересу наше државе да учествује у даљој нормализацији односа на начин на који је она предвиђена Поглављем 35. Србија мора да инсистира на враћању дијалога под мандат Савета безбедности где ће бити осигурана статусна неутралност будућих преговора. Питање безбедности српског народа на КиМ и решавање судбине несталих особа су свакако приоритети у даљим преговорима али је њих неопходно решавати у оквирима обавезујуће Резолуције 1244 која, притом, гарантује и присуство српских институција у покрајини.

Подсећамо да је посланичка група Српске странке Заветници још пре конституисања новог сазива Народне скупштине истакла потребу да се што пре одржи посебна скупштинска седница о КиМ на којој ће се расправљати о свим досадашњим бриселским споразумима као и о смерницама за даље вођење преговарачког процеса.