Српска странка Заветници најновији договор између Београда и Приштине о имплементацији Споразума о енергетици види као још један уступак у корист самопроглашених структура на КиМ што показује да власт наставља са политиком подилажења интересима косовских Албанаца.

Неодговорне и обмањујуће су поруке државних званичника да ће овај споразум значити додатну заштиту и енергетску стабилност за српски народ на северу КиМ јер он заправо предвиђа примену бриселских споразума из 2013. и 2015. године којима је потпомогнут процес стварања тзв. косовског енергетског система.

Чињеница да ће дистрибуцију електричне енергије на северу покрајине вршити Електросевер као ћерка-фирма ЕПС-а не представља никакав уступак у српском интересу јер ће то предузеће деловати у оквиру правног и регулаторног система тзв. Републике Косово, и то под оним условима које му одреде надлежне косовске енергетске институције. Подсећамо да територија КиМ од децембра 2020. године више није у саставу Електромреже Србије јер је постала независна енергетска област и то управо на основу бриселских споразума који су предвидели чланство тзв. Косова у Евроспкој мрежи оператера преносних система електричне енергије.

Посебно забрињавајуће је што се новим споразумом предвиђа да ће косовске регулаторне агенције имати приступ трафостаници Валач. На овај начин се самопроглашеним властима у Приштини даје могућност да под изговором примене споразума изврше насилно заузимање ове стратешки важне инфраструктуре за снабдевање електричном енергијом севера КиМ. Уместо да на озбиљан и одговоран начин приступи припреми такве преговарачке стратегије која би подразумевала очување енергетских ресурса под суверенитетом Србије и постепени повратак државних институција на КиМ власт попушта пред захтевима Приштине и тако доприноси консолидацији тзв. косовске државности у покрајини.

Посебно напомињемо да је овај споразум постигнут само неколико дана након посете немачког канцелара Олафа Шолца Београду који је поручио да је до међусобног признања између Србије и Косова потребно доћи “низом појединачних споразума”, чиме се ствара утисак да је Београд подлегао притисцима и прећутно прихватио немачки ултиматум. И док се Приштини постепено предају енергетски ресурси на КиМ представници владајуће коалиције поручују да су овим споразумом коначно одблокирани разговори о формирању Заједнице српских општина. Поставља се питање – ако је одрицање од енергетског суверенитета услов за преговоре о ЗСО, да ли је услов за њено оснивање тај да Србија и формално призна косовску независност?!

Српска странка Заветници тражиће да се Народна Скупштина изјасни о овом и свим до сада постигнутим споразумима под окриљем ЕУ који су нанели немерљиву штету нашим државним, националним и економским интересима на КиМ. Истичемо да се ЕУ показала као неспособан и пристрасан медијатор која не жели да гарантује заштиту српског народа у јужној покрајини. Сматрамо да је неприхватљиво да званични Београд таквој једној организацији чије институције не поштују територијални интегритет Србије и од ње отворено траже да призна сецесију КиМ и даље даје поверење и мандат за вођење преговора.