Српска странка Заветници најоштрије осуђује одлуку Политичког комитета Савета Европе (СЕ) да усвоји препоруку о чланству тзв. Косова, сматрајући је актом непријатељства према Србији.

Овим се директно крше оснивачки акти СЕ и гази принцип територијалног интегритета наше државе, која је једна од пуноправних чланица Савета Европе.

Истичемо да је скандалозно већ само разматрање захтева тзв. Косова за пријем у Савет Европе, јер се по први пут у историји ове организације препоручује пријем ентитета који није држава нити чланица УН, већ сепаратистичка творевина, створена на отимачини територије, злочинима и масовном кршењу људских права Срба.

Ово је још један отрежњујући пример лицемерја и двоструких аршина Запада, који у случају Косова безобзирно руши међународно право и Повељу УН.

Отварање врата за улазак Приштине у Савет Европе је у функцији насилног заокруживања самопроглашене косовске државе. Тиме се ствара опасан преседан за даљу дестабилизацију међународних прилика.

Чланови Политичког комитета одлучили су да награде Аљбина Куртија за прогон и етничко чишћење српског народа, а казне Србију која је свих ових година била поуздан и кредибилан партнер ове организације.