Српска странка Заветници наглашава да је подизање оптужнице против Милорада Додика непосредан удар на Републику Српску и срамни покушај Тужилаштва БиХ, нелегалног и нелегитимног органа који нема упориште у Дејтонском уговору, да Републици Српској и српском народу насилно наметне противправне одлуке Кристијана Шмита.

Поменута оптужница је наставак огољеног политичког насиља Запада над институцијама и демократски изабраним представницима Републике Српске, који са пуним правом одбијају да се повинују једностраним одлукама Кристијана Шмита. Његово именовање на функцију Високог представника никада није одобрено од стране Савета безбедности УН, нити се са њим сагласила Народна скупштина Републике Српске.

Одлука Тужулаштва БиХ је покушај унитаристичких снага да, уз подршку Брисела и Вашингтона, пониште законе и правни поредак Републике Српске и вољу једног појединца, какав је Шмит, наметну као закон српском народу.

Српска странка Заветници пружа пуну подршку политичком руководству у Бањалуци у напорима да сачува институционалну самосталност Републике Српске и осигура владавину права и пуну примену Дејтонског споразума.

Позивамо државно руководство Србије да званично осуди подизање оптужнице против Милорада Додика и пружи сву неопходну правну и дипломатску помоћ институцијама Републике Српске у њиховим залагањима за поштовање Устава БиХ. Тражимо од власти у Београду да о најновијим нападима на Републику Српску обавести све релевантне међународне актере и у блиској сарадњи са пријатељским земљама питање непоштовања Дејтонског споразума од стране Кристијана Шмита и правосудних институција БиХ покрене пред Саветом безбедности УН.