Представници Српске странке Заветници предали су у Палати правде кривичну пријаву против Динка Грухоњића и Ане Лалић Хегедиш, због њихових јавних иступа на фестивалу Ребеду у Дубровнику, којима су извршили кривично дело изазивања расне, верске и националне мржње и нетрпељивости.

Чланица Председништва Заветника, Драгана Миљанић, рекла је да се Српска странка Заветници залаже за слободу говора и аутономију Универзитета, али да је јавност с правом пренеражена јавним наступом Динка Грухоњића и Ане Лалић.

„Они су у својим излагањима величали усташке злочинце, ширили мржњу према Србији и српском народу и јавно позвали на отимање светиња СПЦ, правдајући то борбом против некаквог досрбљавања АП Војводине“, поручила је Миљанић.

Адвокат Љубичановић је истакао да је недопустиво чак и у шали величати нацисте, који су чинили злочине, не само против Срба, већ према човечности, због чега ће, како је најавио, обавестити и Тужилаштво Хрватске и амбасаду Израела.

Он истиче да су ови примери само врх леденог брега и да је грешка што се до сада ћутало на такве појаве у друштву, којима се континуирано врше напади на Србију, Србе и Српску православну цркву.

“Да смо у праву показују ови догађаји са Филозофског факултета где појединци организују скуп, на коме се види цепање и гажење симбола Републике Србије што бива праћено аплаузом и овацијама. Управо је то оно што треба да се спречи”, закључује правни заступник Заветника, Драгослав Љубичановић.