Из Општинског одбора Српске странке Заветници Ариље питају ресорно Министарство шта ће урадити како би заштитили преко 500.000 људи који живе од малине чија егзистенција је угрожена, јер тренутном ценом од 200 динара, малинари не могу да покрију ни основне трошкове ђубрива, обраде земљишта, система за наводњавање, противградне заштите, дневнице берача као и многе друге расходе.

–Малина, као један од стратешких пољопривредних производа Србије, ове године доживела је ценовни фијаско. За ниску цену одговорни су хладњачари којима је држава дозволила увоз малине из Украјине и Пољске и на тај начин угорзила нашег произвођача, јер мешање са нашом малином доводи до нижег квалитета и приказује се већа количина од реалне коју Србија производи, наводе у саопштењу из ариљског одбора Српске странке Заветници.

Они кажу да се производњом малина у Србији бави преко 500.000 људи, и директно зависи од ње, што је од стратешког значаја за БДП наше земље, јер се извозом овог воћа остварује приход од преко 100 милиона евра на годишњем нивоу. Српска малина је међу најквалитетнијим на свету. Србија је водећи светски произвођач, а само Русија и Пољска имају укупно више хектара малињака од наше државе, наводе из ариљског одбора Српске странке Заветници.

–Тренутном ценом од 200 динара, наши малинари не могу да покрију ни основне трошкове ђубрива, обраде земљишта, система за наводњавање, противградне заштите, дневнице берача као и многе друге расходе. На тај начин се доводи у питање бављење малинарством, а тиме и егзистенција на стотине хиљада домаћинстава у нашој земљи. Недопустиво је да цена малине у хипермаркетима буде десетоструко виша од цене коју добијају домаћи произвођачи, речено је у саопштењу општинског одбора Заветника из Ариља.

Они наводе да малина мора да буде један од пољопривредних брендова Републике Србије, да се домаћа производња заштити од неконтролисаног увоза, да пооштри стандарде у складу са јако лошим Споразумом о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ. Неопходно је обезбедити већи број извозних дозвола Српске малине.

-Незадовољство пољопривредних произвођача у претходном периоду кулминирало је великим бројем протеста и блокадама хладњача. И поред више десетина састанака Министарке пољопривреде и њених секретара са удружењима произвођача малине завршило се само на пустим обећањима. На тим састанцима малинари су могли да чују да ће цена ове године бити 3 и више евра, а достигла је свега нешто више од половине обећане цене, кажу у ариљском одбору Српске странке Заветници и питају:

-Српска странка Заветници поставља питање ресорном Министарству шта ће урадити како би заштитила преко 500.000 људи који живе од малине чија егзистенција је угрожена? До када ће у Србији неколицина хладњачара одлучивати о судбини преко пола милиона људи? Да ли наша држава има било какав план како да заштити нашу пољопривреду, нашег произвођача, јер оваквим понашањем пољопривредна производња ће бити доведена на руб егзистенције и све чешћим одумирањем пољопривредних домаћинстава?, наводи се у саопштењу општинског одбора Заветника из Ариља.