Српска странка Заветници истиче да је председник републике састанком са Владимиром Зеленским у Атини и одлуком да прихвати декларацију, којом се пружа подршка Украјини у рату против Русије, још једном погазио принцип војне и политичке неутралности и померио клатно спољне политике у правцу НАТО-а.

Поменута декларација супротна је српским државним и националним интересима, јер се у њој користе формулације, чијим се прихватањем званични Београд директно сврстава против Русије као свог стратешког савезника и заузима страну Брисела и Вашингтона у украјинском сукобу.

Овом декларацијом председник Србије се сагласио са западном политиком у Украјини и прихватио да се Руска Федерација оптужи за агресију и окупацију украјинске територије, а њеном председнику суди за наводне ратне злочине. С обзиром да се међу потписницима ове декларације налази и самозвани премијер лажне државе Косово Аљбин Курти, њеним прихватањем Вучић је још једном пружио легитимитет институцијама тзв. Републике Косово.

У питању је још један опасан и дубоко погрешан спољнополитички потез председника републике, који је поново подлегао притисцима са Запада и противно већинској вољи грађана Србије наставио са политиком приближавања НАТО-у. Оправдано се поставља питање да ли је подршка атинској декларацији само још један корак у правцу постепеног увођења санкција Руској Федерацији?