Српска странка Заветници сматра да су поруке Председника Републике са конференције за штампу у којима је он оптужио руског председника да је због својих изјава о Донбасу и Косову „отежао позицију Србије“ у најмању руку плод нетачних и злонамерних тумачења и покушај да владајућа странка одговорност за своју лошу политику према КиМ пребаци на Руску Федерацију.

Подсећамо да је власт коју је чинила Српска напредна странка упркос обећањима да ће поништити Боркове споразуме ипак наставила са преговорима под окриљем ЕУ и потписивањем Бриселског и Вашингтонског споразума вишеструко угрозила државне позиције Србије на Косову и Метохији. Повлачењем српских институција из јужне покрајине, обуставом кампање за повлачење признања и прихватањем нормализације односа са Приштином под условима које диктира Брисел званични Београд се значајно удаљио од Устава и Резолуције 1244.

Оваквом политиком попуштања и уступака власт предвођена Српском напредном странком не само да је предала значајан део државних атрибута на КиМ у руке самопроглашених албанских структура већ је у великој мери и отежала званичну позицију Руске Федерације која је најзначајнији спољнополитички савезник Србије у одбрани њеног територијалног интегритета у међународним односима.

Покушаји да се селективним и површним тумачењем Путинових речи Русија сада представи као држава која ради против интереса Србије део су шире кампање коју у последње време предводе поједини режимски медији, а која има за циљ да подрије огромно поверење грађана Србије у Руску Федерацију и њено државно руководство. Очигледно је да је посреди намера да власт у изјавама руског председника пронађе оправдање за могуће нове уступке по питању КиМ као и да се српска јавност постепено припреми за финални ударац, а то је увођење санкција Русији.

Српска странка Заветници још једном подсећа да је руски председник својим порукама само указао на политику двоструких аршина западних политичких центара и на њихов лицемеран приступ када је у питању поштовање територијалног интегритета земаља чланица УН. Његове речи се ни под којим условима не могу тумачити као најава Русије да одустаје од подршке суверенитету и територијалном интегритету Србије, а још мање као руско признање самопроглашеног Косова.

Истичемо да став Руске Федерације према питању КиМ није резултат дневнополитичких дешавања и потреба већ одраз принципијелне политике, утемељене на континуираној подршци Резолуцији 1244 и очувању међународног права. Председник Србије би требало да зна да случајеви Доњецка и Луганска који су стекли независност на основу права народа на самоопредељење немају ништа заједничко са незаконитим одвајањем КиМ од Србије чије проглашење независности је последица спољне агресије и оружане побуне албанских сепаратиста.