Српска странка Заветници позвала је председника скупштинског Одбора за спољне послове, Борка Стефановића, да на дневни ред следеће седнице овог тела уврсти и предлог Резолуције о неувођењу санкција, коју су заједно поднеле посланичке групе Заветника, Двери и НАДЕ.

Наша странка је званичним дописом реаговала на Стефановићеву најаву да ће до краја новембра одржати седницу Одбора на којој ће се расправљати о његовој резолуцији којом се тражи увођење санкција Русији.

Сматрамо да је неоправдано да се расправа о нашем предлогу и даље одлаже односно да се заказују седнице Одбора за спољне послове о иницијативама које су у скупштинску процедуру ступиле касније. Истичемо да управо суштинска повезаност ових предлога налаже да се о њима расправља на јединственој седници Одбора за спољне послове.

Очекујемо од Борка Стефановића да ће поступати према Пословнику и да неће бити пристрасан и субјективан јер не постоји ниједан оправдан разлог за фаворизацију било које поднете иницијативе. Његова је одговорност као председника Одбора за спољне послове да се према свим поднетим предлозима односи једнако и равноправно без обзира на политичку или идеолошку опредељеност њихових предлагача.

Суочени са све отворенијим притисцима из Брисела да Србија уведе санкције Руској Федерацији сматрамо да је прави тренутак да се о овом питању покрене расправа у Народној скупштини. Искуство европских земаља нам показује да санкције нису решење већ генератор проблема јер воде у продубљивање економске. енергетске и социјалне кризе. У случају Србије, санкције би подразумевале и нарушавање односа са Русијом као стратешким партнером и најважнијим савезником у очувању наших државних и националних интереса по питању КиМ и Републике Српске.

Чињеница је да се преко 80% грађана Србије противи политици санкција што налаже државним званичницима да уваже такав став. Парламент је једина институција која има могућност и уставна овлашћења да обавеже Владу Републике Србије и све остале органе да не уводе санкције ниједној међународно признатој држави.