У Народној скупштини Републике Србије одржана је заједничка конференција државотворне опозиције, коју чине Српска странка Заветници, Српски покрет Двери и коалиција НАДА, на тему ситуације на Косову и Метохији.

Народни посланик Драган Николић је говорећи испред Српске странке Заветници истакао да је последњи тренутак да реагујемо и да заштитимо Косово и Метохију, уместо што расипамо ресурсе и време на политичка препуцавања.
„КФОР на северу помаже режиму у Приштини да заокружи своју сепаратистичку власт, и ставља се на страну албанских окупационих сила. Ово стање, од Косовске Митровице до Призрена за нас није легитимно и легално. Ово је окупација. Време је да то и званично утврдимо.

Време је да се одмах затражи ванредна седница Савета безбедности УН. Време је да о ситуацији на КиМ заседају Одбор за КиМ и Народна скупштина Републике Србије. Време је да се пониште сви противуставни бриселски споразуми. Време је да се преговори врате пред Уједињене нације“, нагласио је Драган Николић.

Он даље наводи да је ово стање последица прихватања и примене Француско-Немачког ултиматума за Косово и Метохију и Бриселских споразума који морају бити поништени, како би се преговори могли вратити пред Савет безбедности Уједињених нација и додаје да није тачна тврдња да се ми залажемо за рат, ми само не дамо да дође до издаје и предаје наше јужне покрајине.

Закључак заједничке конференције је да је потребно под хитно сазвати седницу Народне скупштине на којој би се прогласила окупација КиМ, да се сазове седница одбора за Косово и Метохију на којој би се расправљало о државној стратегији по овом важном питању, да се пониште штетни споразуми који су развластили државу Србију на Косову и Метохији, како би се питање КиМ вратило пред Уједињене нације и да се распишу ванредни избори на којe ће свако изаћи са својом политиком, јер актуелна власт није на изборима кандидовала политику коју спроводи.