Народни посланик Српске странке Заветници, др Зоран Зечевић, рекао је да су Заветници од почетка против преласка Електропривреде Србије из јавног предузећа у акционарско друштво, јер такве важне и стратешке привредне гране, попут система електроснабдевања, морају остати у државном власништву.

Зечевић истиче да је приликом промене статуса ЕПС-а образована скупштина акционара, чији је један једини члан министарка енергетике Дубравка Ђедовић, чиме је отворен простор за распарчавање и уништавање Електропривреде Србије.

Он подсећа да су Заветници у Народној скупштини иницирали формирање Анкетног одбора који би имао задатак да утврди све појединости у вези преласка ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво.

“Тражимо да се одустане од промене статуса ЕПС-а и довођења странаца да руководе најважнијим стратешким предузећем за нашу земљу. Србија има довољно способних и компетентних стручњака из ове области, који су спремни да у кратком року исправе грешке лошег руководства које је ова власт поставила у ЕПС-у”, напомиње Зечевић.

Он истиче да се у новом саставу надзорног тела ЕПС-а, који је објавила министарка енергетике, налазе и три Норвежанина, што је лоша одлука, с обзиром на то да Норвешка нема ни руднике угља, нити има термоелектране.

“Поред њих, ту су и три члана из банкарског сектора, који су блиски министарки по радном ангажману, јер је и она највећи део свог радног стажа провела у банкарском сектору, што никакве повезаности нема са енергетским сектором”, наводи Зечевић.

Зечевић упозорава да правац у коме иде ЕПС може да угрози, како енергетску стабилност државе, тако и социјално благостање грађана, јер ће електрична енергија постати производ као и сваки други и цене ће одређивати слободно тржиште, што ће без сумње, утицати на домаћинства и привреду.

“Клизимо ка томе да струја постане луксуз, који грађани себи неће моћи да приуште. То морамо да спречимо”, казао је Зечевић, који је рекао да ће Српска странка Заветници наставити да подржава легитимне протесте радника ЕПС-а који се боре против приватизације Електропривреде Србије.