„Самовољно наметање измена Изборног закона је недопустив насртај на дејтонску структуру БиХ, коју Кристијан Шмит и његови покровитељи желе да озваниче као државолики протекторат“, истиче Данијел Игрец, члан Председништва Српске странке Заветници.

Игрец истиче да је ово још један подмукли покушај нелегалног Високог представника да окрњи надлежности Републике Српске и своју вољу наметне као закон институцијама и грађанима српског ентитета.

Он Шмитову одлуку види као беспризорно гажење Устава и ниподаштавање воље ентитетских власти, без чије је сагласности немогуће усвајати законе који се тичу организације и спровођења избора на нивоу државне заједнице БиХ.

„Кроз овакве једностране акције најдиректније се показује лицемерје Запада, који се декларативно залаже за поштовање Дејтона и договор три конститутивна народа, а у пракси чини све да тај договор подрије и наметне решења која су у искључивом интересу политичког Сарајева“, наглашава Игрец.

Он указује да је западна кампања лажи против Републике Српске, у којој се њено руководство оптужује за наводни сепаратизам, само параван за скретање пажње са стварних рушитеља Дејтонског споразума и њихове одговорности за дестабилизацију БиХ.

„Највећи сепаратиста у БиХ седи у Канцеларији ОХР, а инструкције за рад добија директно из Берлина“, истиче Данијел Игрец, који позива на стратешко јединство српског народа са обе стране Дрине.

„И Београд и Бањалука се суочавају са озбиљним притисцима, чији је крајњи циљ завршетак насилног отимања КиМ и потпуно укидање Републике Српске. У таквим околностима је веома важно да заједнички пошаљемо поруку да су за наше земље сва наметнута решења необавезујућа и правно ништавна. Само јединство свих државотворних и националних снага гарантује да ћемо успешно савладати и превазићи све изазове који су пред нама“, закључује Игрец.