Притисци из Европског парламента да Београд омогући улазак тзв. Косова у међународне организације, уведе санкције Русији и допусти страно мешање у своје изборно законодавство, показују да ЕУ на најдиректнији начин доводи у питање постојање Србије као суверене и независне државе.

У Бриселу се пред нашу земљу износе понижавајући услови и ултиматуми. Њиховом применом европске интеграције наше државе и званично би постале антиуставни и антидржавни процес и пут ка српским дезинтеграцијама.

Једино што је напредовало у односу ЕУ према Србији је количина уцена и беспризорног лицемерја европских званичника, који нам без икаквог устезања оспоравају право на државу. Ниједна озбиљна земља не би пристала на оно што се од Србије тражи у резолуцији Европског парламента и Поглављу 35, јер би то значило потпуну негацију њене независности.

Српска странка Заветници најснажније одбацује овакве ултимативне уцене из ЕУ. Било који облик бриселског интервенционизма је недопустив јер има за циљ да се путем бахатих условљавања и притисака подрије суверенитет државе и интегритет њених институција, као и свеукупна политичка стабилност у земљи.