Министарка за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски, оценила је да посета Си Ђинпинга Београду представља снажан подстицај даљем развоју српско-кинеских односа и њиховом подизању на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

„НР Кина са својом принципијелном политиком поштовања суверенитета и територијалног интегритета Србије на КиМ, као и подршком Републици Српској показује дубоко и искрено пријатељство према српском народу, пружајући значајан допринос очувању мира и стабилности на Балкану“, поручила је Ђурђевић.

Она је навела да је за Београд веома важна подршка коју званични Пекинг безрезервно пружа Србији у међународним организацијама, пре свега у оквиру УН, где кинески званичници у континуитету инсистирају на пуној примени Резолуције 1244 и Дејтонског споразума, одбацујући све покушаје њиховог поткопавања и ревизије од стране западних земаља.

„Као таква, Кина се показала као незаобилазан фактор стабилизације међународних прилика у свету, која са својим инфраструктурним и привредним пројектима од историјског значаја ствара додатне услове за успешан и просперитетан економски развој свих слободољубивих нација“, казала је министарка.

Она је нагласила да српски и кинески народ спајају заједничке вредности, које почивају на политици мира, коегзистенције и породичних вредности, као и заједничка историја непристајања на уцене и ултиматуме и челична воља да буду своји на своме.

„Верујем да ће уз одговорну и озбиљну политику, какву спроводи руководство наше државе, савезништво Србије и Кине и пријатељство наших народа наставити још снажније да се развија у наредним деценијама“, закључила је Ђурђевић.