Милица Ђурђевић Стаменковски, председник Српске странке Заветници и министар за бригу о породици и демографију, гостујући на телевизији Курир објаснила је како ће будући родитељи моћи да остваре своја права и на који начин министарство, којим руководи, планира Измене Закона о финансијској подршци породици.

„Желим са поносом да истакнем да је Србија земља на читавом Балкану која има највећи родитељски додатак. И то показује да смо ми препознали да су и породица и, уопште, биолошки опстанак нације, пред великим испитом и изазовом“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је рекла да је износ који је до сада био на снази, за рођење првог детета 371.614 динара и након јулског усклађивања, које имамо на основу инфлације, биће, како наводи, 386.051 динар за рођење првог детета.

Како не би родитељи у Србији чекали та постепена повећања, желимо да одмах, једним кровним износом, изједначимо родитеље, да не дискриминишемо било кога. И тај износ од 500.000 динара, према нашим очекивањима, би требало оријентационо да ступи на снагу 1. октобра„, нагласила је Ђурђевић Стаменковски.

Навела је да уз политичку вољу, и председника Републике и председника Владе, ми ћемо имати већ током лета јавну расправу, након чега следи дискусија у парламенту где, како каже, очекује да ће народни посланици ово једнодушно подржати, без обзира на политичке разлике.

Она је посебно истакла и износ за друго дете, који је тренутно 329.643 динара и који ће, како наводи, након јулског усклађивања бити нешто више од 343.000 динара. Новим законом имаћемо 600.000 динара за друго дете, како наглашава, плус имамо једнократну помоћ која долази на тих 600.000 динара и која се не исплаћује у месечним ратама, а која ће, такође, бити увећана са 123.000 на 135.000 динара.

Желели смо да дефинишемо и један кровни износ за треће и четврто дете, да и они не би чекали индексацију. Изменама Закона, отприлике, требало би да буде готово 2.280.000 динара за треће дете. За четврто дете је до сада било 2.996.000 и планирамо да Законом подигнемо тај износ на 3.180.000„, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Истакла је да се ови додаци исплаћују у месечним ратама.

„Желим да се обратим свима онима који чекају да се њихова кућа испуни дечицом – да разумеју да ми заиста даноноћно радимо на томе да ове Измене Закона што пре буду на снази и да разумеју да постоје сложене процедуре у држави, у законодавству, да се трудимо да, на адекватан начин, отворимо јавну расправу, јер ово је од интереса јавности. И веома је важно да чујемо мишљење, у оквиру јавне расправе, и других субјеката који ће можда дати одређене примедбе, сугестије, предлоге, јер нам је циљ да оног тренутка када изађемо пред парламент, имамо што бољу верзију“, закључила је Милица Ђурђевић Стаменковски.