Министар за бригу о породици и демографију и председник Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, поручила је данас са Свесрпског сабора да је национално сабирање нарочито значајно у оваквим околностима спољних притисака и удараца на Републику Српску.

„Ми смо послали поруку да Србија никада неће оставити Републику Српску. Да Србија има историјско, политичко и морално право да брине о опстанку и политичкој самосталности Републике Српске. Да је Србија ту да подсећа на очување слова Дејтона“, нагласила је министарка.

Она је подсетила да је претходног дана са министарком за демографију из Републике Српске поставила темеље будуће сарадње и да сњ по први пут потписује споразум о формалној институцијалној сарадњи у области демгоргафије, нагласивши да је важно да се са обе стране реке Дрине рађају деца и јача демографска, популациона и политика очувања породичних вредности.

„Јако је важно да се између министарстава ствара сарадња, да се гради комуникација, да размењујемо искуства. Нашим колегама из Владе Републике Српске много значи што је Влада Републике Србије, као Влада њихове матице препознала колико је важно да се сарадња озваничи“, поручила је министарка, додајући да ће бити одржана и заједничка седница две Владе на којој ће присуствовати и председници Републике Србије и Републике Српске и на којој ће бити потписани билатерални споразуми.

Милица Ђурђевић је нагласила да Свесрпски сабор није само фолклорни програм, већ стратешко повезивање Србије и Републике Српске.

Министарка је нагласила да Србија поштује Федерацију Босну и Херцеговину и Дејтонски споразум, али има право и обавезу да подржи Републику Српску и стане уз њу, јер тамо где нисмо имали институције, тамо је угрожен опстанак српског народа, као што се сада спроводи терор над српским народом на Косову и Метохији.

Она је подсетила на велику дипломатску борбу Србије у међународној заједници, у којој је наша дипломатија и председник државе успео да против највећих сила и милиона које су уложили у пропаганду против нас, стане уз Републику Српску и избори се да више земаља не подржи антисрпску резолуцију, него што ју је подржало.

„Шта год ко мислио, ми имамо права на српско питање на Балкану. Ми имамо право да тражимо поштовање наших националних интереса, наших посебности, нашег идентитета“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Министарка је истакла важност овог сабора, јер се по први пут после много времена стратешки промишља и пројектује будућност за наредне деценије, јер Србија није земља која ће слушати стране диктате, већ држава која сама планира своју политику и своју будућност.