Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Србије и председница Српске странке Заветници, Милица Ђурђевић Стаменковски, рекла је да узурпација приватних имања Срба на северу Косова и Метохије означава терор режима Аљбина Куртија над српским народом и да им се на овај начин директно угрожава даљи опстанак у покрајини.

„Окупациона чизма Аљбина Куртија чини све како би српским породицама на КиМ онемогућила нормалан живот и приморала их на трајни одлазак са њихових огњишта“, нагласила је Ђурђевић Стаменковски.

Она је додала да се процес дешава уз тихо одобравање представника земаља Квинте и администрације у Бриселу.

Ђурђевић Стаменковски напомиње да је отимање српске имовине покушај насилне промене демографске структуре на северу Косова и акт етничког чишћења Срба над којима самопроглашена власт примењује методе систематског угњетавања, карактеристичне за фашистичке режиме.

„Чињеница да нико од западних званичника не реагује на Куртијеву самовољу којом се крше сви постојећи споразуми и конвенције о заштити људских и имовинских права, показује степен њиховог лицемерја и њихову прећутну подршку плановима Приштине о протеривању Срба са Космета“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она истиче да противправно одузимање српске земље представља директну безбедносну претњу за Србе јер се конфискована имања без икаквог основа додељују на коришћење тзв. полицији и војсци Косова, која на тим имањима отвара своје базе.

“Оне ће се у погодном тренутку искористити за насилни упад на север Косова и нови погром над српским народом”, закључила је Ђурђевић Стаменковски.