„Усвајањем Резолуције о забрани увођења санкција Србија би заштитила своје државне и националне интересе и учврстила војну неутралност“, поручио је народни посланик Српске странке Заветници, Никола Драгићевић.

Он је, образлажући захтев за допуну дневног реда седнице Народне скупштине рекао да се навршило пола године откако је 27 народних посланика државотворне опозиције, а на иницијативу Српске странке Заветници, српском парламенту поднело предлог акта о неувођењу санкција било којој међународно признатој држави.

„Сведоци смо да се од наше државе свакодневно тражи да се одрекне своје војне неутралности и сврста на страну евроатлантског блока“, рекао је Драгићевић и као пример навео да ће на дан када је потписан Кумановски споразум, којим је окончана НАТО агресија на нашу земљу, Војска Србије одржати војну вежбу са припадницима НАТО-а, и то на југу земље који је највише страдао од НАТО бомбардовања.

Он је упозорио да се овим крши Закључак Савета за националну безбедност, којим је стављен мораторијум на учешће наших оружаних снага у вежбама са страним војним савезима.

„Да ситуација буде још трагичнија, ту вест грађанима Србије први је саопштио амерички изасланик Дерек Шоле. Што и не треба да нас чуди јер је управо политика ове власти осоколила западне амбасадоре да све смелије утичу на кључне одлуке у сегменту одбрамбене и безбедносне политике„, поручио је Драгићевић.

Он је истакао да је очигледно да актуелно политичко руководство у земљи све више помера клатно у правцу НАТО политике.

„Прихватају француско-немачки споразум којим се легализује сецесија Косова и Метохије, шаљу наше војнике у борбене групе ЕУ, које делују под директном командом оних земаља које су нас бомбардовале, уводе санкције државама које нису признале косовску независност“, нагласио је Драгићевић, додајући да грађани Србије треба да знају да је ова власт увела санкције Сирији, Малију, Конгу, Гвинеји и Венецуели, као и да је проширила пакет санкција против пријатељске Белорусије.

„Ми сматрамо да је оваква политика дубоко погрешна и опасна јер нас води у конфронтацију са опробаним савезницима“, приметио је Драгићевић.

„Србија мора да се одупре свим актуелним и будућим притисцима којима покушавају да од нас изнуде увођење санкција другим државама, а томе ће допринети усвајање наше резолуције“, закључио је Драгићевић.